Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Wytrawna owsianka z miso
Pomysł, którym chcemy się dziś z Wami podzielić, jest nieoczywisty, bo owsianka kojarzy się ze słodkim śniadaniem, a nasza będzie wytrawna. Co więcej, nie bazuje na dobrze znanych płatkach owsianych, a gryczanych. Do „gryczanki” dodaliśmy miso, karmelizowaną cebulę, parmezan i oczywiście jajo gotowane 6 minut Kotliny Natury. Całość, podaj w swojej ulubionej misce, smacznego!
15 minut
2 osoby
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj karmelizowaną cebulę. Przekrój cebulę na pół, a następnie pokrój w plasterki. Na małej patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj cebulę. Smaż ok. 7 min, aż zmięknie, na średnim ogniu- jeśli zacznie się przypalać, możesz dolać odrobinę wody. Gdy będzie miękka, dodaj syrop klonowy i smaż ok. 4 min na małym ogniu, aż będzie brązowa. Odstaw na bok.
W małym rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Do gotującej się wody włóż delikatnie dwa jajka (w temp. pokojowej). Od momentu ponownego zagotowania się jajek, gotuj 6 min. Odlej wodę i schłodź jajka, najlepiej w misce z wodą i kostkami lodu.
W garnku podgrzej wodę i mleko, gdy zacznie bulgotać, dodaj płatki. Całość gotuj ok. 7 min, od czasu do czasu mieszając, aż większość płynu wyparuje. Gdy nabiorą kremowej konsystencji, dodaj miso i dokładnie wymieszaj. Wyłącz kuchenkę, a następnie dodaj starty parmezan i cebulę, wymieszaj. Jeśli „gryczanka” jest za gęsta, możesz dodać kilka łyżek wody lub mleka. Gotowe! Nałóż owsiankę do misek. Podawaj z jajkiem, posyp kolendrą lub szczypiorkiem, sezamem i dopraw do smaku.