Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Chilaquiles – sadzone jaja z zieloną salsą
Podróżujemy palcem po mapie. Dziś zatrzymaliśmy się w Meksyku. Stąd pomysł na meksykańskie danie o nazwie Chilaquiles. Chilaquiles to zielona salsa, z tortillą, serem oraz sadzonym jajkiem. Ten przepis przeniesie Cię w barwny świat Meksyku. Połączenie świeżych smaków warzyw, chrupiącej tortilli i jaj Kotliny Natury jest po prostu pyszne. Do przygotowania tego dania potrzebne są zielone pomidory, jeśli nie znajdziesz ich w swojej okolicy, możesz zastąpić je czerwonymi i przygotować czerwone Chilaquiles. To przepis, który sprawdzi się w roli późnego śniadania, brunchu czy przekąski. ¡buen provecho! Smaczego!
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
30 minut
ILOŚĆ PORCJI
4 porcje
4 porcje
Składniki
Zielona salsa:
Zielone pomidory3 sztuki
Zielone jalapeno2 sztuki
Cebula biała- średnia1 sztuka
Czosnek2 ząbki
Bulion warzywny1 szklanka
Kolendra1 garść
Kumin½ łyżeczki
Oliwa z oliwek3 łyżki
Sól i pieprz
Chilaquiles:
Tortilla- podpieczona 20 trójkątów
Jaja Kotliny Natury 4 sztuki
Ser Queso Fresco (zamiennik feta lub ser Manchego)2 łyżki
Awokado w plasterkach 1 sztuka
Sól i pieprz do smaku
Do podania
Czerwony pieprz
Limonka
Liski kolendry
Przygotowanie
KROK 1.
Wszystkie składniki do zielonej salsy zmiksuj blenderem- aż połączą się, ale salsa nie będzie zbyt gładka.
KROK 2.
Dodaj zblendowaną salsę na rozgrzaną patelnię z łyżeczką oliwy z oliwek i smaż przez 5 minut, dodając w razie potrzeby dodatkowy bulion warzywny.
KROK 3.
Rozprowadź zieloną salsę na upieczone (lub usmażone) trójkątne tortille.
KROK 4.
Na wierzchu ułóż sadzone jajka, awokado i posyp queso fresco- lub innym serem. Danie udekoruj kolendrą, limonką i czerwonym pieprzem. Dopraw do smaku. Smacznego!