Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
Menu z jajem – śniadanie. Jajo sadzone z hummusem
NA CO DZIEŃ TRUDNO JEST ZNALEŹĆ CZAS NA WYMYŚLNE POSIŁKI DOSTARCZAJĄCYCH ODPOWIEDNIEJ DAWKI WITAMIN ORAZ BIAŁKA, DZIĘKI KTÓRYM PO GODZINIE NIE RZUCIMY SIĘ NA SŁODYCZE. NASZA EGGSPERTKA – ANNA RADOWICKA PROPONUJE PROSTE MENU NA CAŁY DZIEŃ, ŁĄCZĄCE JAJA Z PYSZNYMI DODATKAMI. ZNAJDZIE TU COŚ DLA SIEBIE ZARÓWNO MAMA SZUKAJĄCA SPRAWDZONYCH RECEPTUR NA DZIECIĘCY POSIŁEK, JAK I OSOBY ZWRACAJĄCE SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NA LINIĘ.
Nasze przepisy robi się w mig, a wyczarowane dania zawierają wszystko, co niezbędne, by poprawnie funkcjonować przez cały dzień. Zobacz, z czym połączyć jajo, by otrzymać pyszny, pełnowartościowy posiłek.
Jajo sadzone na hummusie z awokado – to idealna propozycja śniadania dla kobiet w ciąży i wegetarian. Zawarta w jajach cholina jest niezbędna do budowy osłonek mielinowych odpowiedzialnych za prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych, co sprzyja poprawnemu rozwojowi płodu. Oprócz tego jajo dostarcza nam witaminy B12, która wspomaga procesy krwiotwórcze i metabolizm kwasu foliowego. Pamiętaj, że nie jest ona dostępna w pokarmie roślinnym!
Nasze przepisy robi się w mig, a wyczarowane dania zawierają wszystko, co niezbędne, by poprawnie funkcjonować przez cały dzień. Zobacz, z czym połączyć jajo, by otrzymać pyszny, pełnowartościowy posiłek.
Jajo sadzone na hummusie z awokado – to idealna propozycja śniadania dla kobiet w ciąży i wegetarian. Zawarta w jajach cholina jest niezbędna do budowy osłonek mielinowych odpowiedzialnych za prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych, co sprzyja poprawnemu rozwojowi płodu. Oprócz tego jajo dostarcza nam witaminy B12, która wspomaga procesy krwiotwórcze i metabolizm kwasu foliowego. Pamiętaj, że nie jest ona dostępna w pokarmie roślinnym!
Składniki
jaja z Kotliny Natury2 sztuki
humus6 łyżek
dojrzałe awokado1 sztuka
pomidory koktajlowe lub pomidor malinowygarść lub 1 sztuka
rukola/roszponka/bazyliakilka liści
pieczywo pełnoziarniste2 kromki
pestki słonecznika2 łyżki
pielony pieprz i papryczka chili2 szczypty
olej sezamowy1 łyżeczka
Przygotowanie
KROK 1.
Hummus wyłóż na talerze i posyp podprażonymi pestkami słonecznika. Dodaj obrane i pokrojone awokado, rukolę/roszponkę/bazylię oraz pomidorki. Dopraw wszystko solą, pieprzem, skrop oliwą.
KROK 2.
Usmaż jaja sadzone, dopraw je solą, skrop olejem sezamowym, po czym zdejmij z patelni.
KROK 3.
Podawaj z opieczoną w piekarniku kromką chleba.