Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami.
Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was
w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
NA CO DZIEŃ TRUDNO JEST ZNALEŹĆ CZAS NA WYMYŚLNE POSIŁKI DOSTARCZAJĄCYCH ODPOWIEDNIEJ DAWKI WITAMIN ORAZ BIAŁKA, DZIĘKI KTÓRYM PO GODZINIE NIE RZUCIMY SIĘ NA SŁODYCZE. NASZA EGGSPERTKA – ANNA RADOWICKA PROPONUJE PROSTE MENU NA CAŁY DZIEŃ, ŁĄCZĄCE JAJA Z PYSZNYMI DODATKAMI. ZNAJDZIE TU COŚ DLA SIEBIE ZARÓWNO MAMA SZUKAJĄCA SPRAWDZONYCH RECEPTUR NA DZIECIĘCY POSIŁEK, JAK I OSOBY ZWRACAJĄCE SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NA LINIĘ.
Nasze przepisy robi się w mig, a wyczarowane dania zawierają wszystko, co niezbędne, by poprawnie funkcjonować przez cały dzień. Zobacz, z czym połączyć jajo, by otrzymać pyszny, pełnowartościowy posiłek.
Jajo sadzone na hummusie z awokado – to idealna propozycja śniadania dla kobiet w ciąży i wegetarian. Zawarta w jajach cholina jest niezbędna do budowy osłonek mielinowych odpowiedzialnych za prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych, co sprzyja poprawnemu rozwojowi płodu. Oprócz tego jajo dostarcza nam witaminy B12, która wspomaga procesy krwiotwórcze i metabolizm kwasu foliowego. Pamiętaj, że nie jest ona dostępna w pokarmie roślinnym!
Składniki
jaja z Kotliny Natury2 sztuki
humus6 łyżek
dojrzałe awokado1 sztuka
pomidory koktajlowe lub pomidor malinowygarść lub 1 sztuka
rukola/roszponka/bazyliakilka liści
pieczywo pełnoziarniste2 kromki
pestki słonecznika2 łyżki
pielony pieprz i papryczka chili2 szczypty
olej sezamowy1 łyżeczka
Przygotowanie
KROK 1.
Hummus wyłóż na talerze i posyp podprażonymi pestkami słonecznika. Dodaj obrane i pokrojone awokado, rukolę/roszponkę/bazylię oraz pomidorki. Dopraw wszystko solą, pieprzem, skrop oliwą.
KROK 2.
Usmaż jaja sadzone, dopraw je solą, skrop olejem sezamowym, po czym zdejmij z patelni.