Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Wielkanocne menu Davida Gaboriaud – Jaja z kolorowym majonezem
Czym byłyby święta Wielkiejnocy bez jaj z majonezem? Proponujemy, abyś w tym roku spróbował ich w innej odsłonie. Zaskocz swoją rodzinę kolorowym majonezem.
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
30 minut
ILOŚĆ PORCJI
4
4
Składniki
jaja Kotlina Natury8 sztuk
DO MAJONEZU
żółtko z jaja Kotliny Natury1 sztuka
musztarda Dijon1 łyżka
olej rzepakowy1 szklanka
wędzone chipotle1 łyżeczka
buraczany zakwas1 łyżeczka
chrzan1 łyżeczka
Do podania
natka pietruszki
szczypiorek
Przygotowanie
KROK 1.
Gotujemy 8 jaj na twardo. Ostudzone obieramy i przekrajamy na pół. Zaczynamy szykować majonez. Parzymy surowe jajko w gorącej wodzie, rozbijamy je i oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy trzepaczką żółtko z musztardą, delikatnie dolewając olej. Gdy masa nabierze kremowego koloru – dzielimy majonez na 3 części. Pierwszą mieszamy z wędzonym chipotle, drugą z buraczanym zakwasem, a trzecią z chrzanem. Nakładamy na połówki jaj po łyżce wybranego majonezu i dekorujemy szczypiorem lub pietruszką.