Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Cukiniowe gniazda
Wiosna pomału dobiega końca, ale my jeszcze się nią nie nasyciliśmy, dlatego postanowiliśmy odtworzyć ją na talerzu. Wystarczy kilka składników, by zagościła na Waszych talerzach. Zielone włosy cukinii przypominają nam intensywną zieleń, którą dostrzec można tuż po tym, gdy za oknem spadnie wiosenny deszcz. Żółtko niczym słońce na bezchmurnym niebie zaprasza nas do wyjścia z domu. A całość, która przypomina ptasiego gniazdo, sprawia, że w głowie słyszymy ćwierkanie ptaszków. Spróbujcie sami, bo to przepis, który działa na zmysły i pięknie się prezentuje, a przy tym jest banalnie prosty.
CZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
40 minut
ILOŚĆ PORCJI
4 osoby
4 osoby
Składniki
Cukinia średnia2 sztuki
Oliwa z oliwek1 łyżka
Czosnek1 ząbek
Ricotta½ filiżanki
Świeża, posiekana bazylia¼ filiżanki
Tarty parmezan2 łyżki
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i natłuść go odrobiną oliwy z oliwek.
KROK 2.
Obierz cukinie obieraczką do warzyw julienne- w tak zwane włosy. Włóż cukinię do sitka i posyp odrobiną soli, żeby straciły nadmiar wody. Następnie, wymieszaj cukinię z oliwą, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ząbkiem czosnku. Uformuj z cukinii 4 równe gniazda, bezpośrednio na blasze do pieczenia. Piecz 5 minut.
KROK 3.
W międzyczasie wymieszaj ricottę, bazylię, parmezan i trochę pieprzu w małej misce. Włóż po dwie łyżki farszu do środka każdego gniazda cukinii, tworząc wgłębienie. W każde wgłębienie wbij jajko- nie szkodzi, jeśli część jajka wyleje się na zewnątrz. Piecz około- 12-15 minut.