kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Menu z jajem – deser. Budyń z owocami

NA CO DZIEŃ TRUDNO JEST ZNALEŹĆ CZAS NA WYMYŚLNE POSIŁKI DOSTARCZAJĄCYCH ODPOWIEDNIEJ DAWKI WITAMIN ORAZ BIAŁKA, DZIĘKI KTÓRYM PO GODZINIE NIE RZUCIMY SIĘ NA SŁODYCZE. NASZA EGGSPERTKA – ANNA RADOWICKA PROPONUJE PROSTE MENU NA CAŁY DZIEŃ, ŁĄCZĄCE JAJA Z PYSZNYMI DODATKAMI. ZNAJDZIE TU COŚ DLA SIEBIE ZARÓWNO MAMA SZUKAJĄCA SPRAWDZONYCH RECEPTUR NA DZIECIĘCY POSIŁEK, JAK I OSOBY ZWRACAJĄCE SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NA LINIĘ.
Nasze przepisy robi się w mig, a wyczarowane dania zawierają wszystko, co niezbędne, by poprawnie funkcjonować przez cały dzień. Zobacz, z czym połączyć jajo, by otrzymać pyszny, pełnowartościowy posiłek.
Budyń z owocami – białko dostępne w jajach powinno być spożywane już od piątego miesiąca życia. A co chętnej zjedzą nasi milusińscy, jeśli nie pyszny deser? Proteiny, których dostarczają jaja, warunkują prawidłowy wzrost w okresie dorastania. Ponadto jajo zawiera witaminę A, luteinę i zeaksantynę, czyli antyoksydanty wspomagające działanie narządu wzroku, który odgrywa istotną rolę u dzieci rozpoczynających naukę w szkole.
budyń z owocami

Składniki

mąka ziemniaczana1/4 szklanki
cukier trzcinowy1/3 szklanki
miód1 łyżka
żółtka z jaj Kotlina Natury3-5 sztuk
mleko mikrofiltrowane500 ml
maliny lub poziomkiszklanka
truskawki5 sztuk
płatki owsiane lub żytnie3 łyżki
liście mięty

Przygotowanie

KROK 1.

Wymieszaj w rondelku mąkę ziemniaczaną, cukier, miód i żółtka. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Postaw na ogniu i mieszając co chwilę podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu.

KROK 2.

Po zagotowaniu odstaw z ognia i przełóż do miseczek.

KROK 3.

Podawaj z owocami oraz płatkami, przyozdobiony miętą i polany łyżeczką miodu.