Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami.
Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was
w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
NA CO DZIEŃ TRUDNO JEST ZNALEŹĆ CZAS NA WYMYŚLNE POSIŁKI DOSTARCZAJĄCYCH ODPOWIEDNIEJ DAWKI WITAMIN ORAZ BIAŁKA, DZIĘKI KTÓRYM PO GODZINIE NIE RZUCIMY SIĘ NA SŁODYCZE. NASZA EGGSPERTKA – ANNA RADOWICKA PROPONUJE PROSTE MENU NA CAŁY DZIEŃ, ŁĄCZĄCE JAJA Z PYSZNYMI DODATKAMI. ZNAJDZIE TU COŚ DLA SIEBIE ZARÓWNO MAMA SZUKAJĄCA SPRAWDZONYCH RECEPTUR NA DZIECIĘCY POSIŁEK, JAK I OSOBY ZWRACAJĄCE SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NA LINIĘ.
Nasze przepisy robi się w mig, a wyczarowane dania zawierają wszystko, co niezbędne, by poprawnie funkcjonować przez cały dzień. Zobacz, z czym połączyć jajo, by otrzymać pyszny, pełnowartościowy posiłek.
Budyń z owocami – białko dostępne w jajach powinno być spożywane już od piątego miesiąca życia. A co chętnej zjedzą nasi milusińscy, jeśli nie pyszny deser? Proteiny, których dostarczają jaja, warunkują prawidłowy wzrost w okresie dorastania. Ponadto jajo zawiera witaminę A, luteinę i zeaksantynę, czyli antyoksydanty wspomagające działanie narządu wzroku, który odgrywa istotną rolę u dzieci rozpoczynających naukę w szkole.
Składniki
mąka ziemniaczana1/4 szklanki
cukier trzcinowy1/3 szklanki
miód1 łyżka
żółtka z jaj Kotlina Natury3-5 sztuk
mleko mikrofiltrowane500 ml
maliny lub poziomkiszklanka
truskawki5 sztuk
płatki owsiane lub żytnie3 łyżki
liście mięty
Przygotowanie
KROK 1.
Wymieszaj w rondelku mąkę ziemniaczaną, cukier, miód i żółtka. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Postaw na ogniu i mieszając co chwilę podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu.
KROK 2.
Po zagotowaniu odstaw z ognia i przełóż do miseczek.
KROK 3.
Podawaj z owocami oraz płatkami, przyozdobiony miętą i polany łyżeczką miodu.