kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Ptysie w dwóch smakach

Karnawał – to czas idealny na spotkania ze znajomymi przy pysznych przekąskach. Tylko…jakie dania zaserwować gościom? Nie zastanawiaj się dłużej – zobacz naszą propozycję karnawałowego menu.
A w nim: sycąca tortilla de patatas, niecodzienna sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax i słodkie ptysie w dwóch wersjach smakowych. Ostatnia pozycja w karnawałowym menu – coś dla amatorów słodkich smaków – ptysie z jajkiem w dwóch wersjach smakowych. Sprawdź przepis:
ptysie

Składniki

PTYSIE
woda250 ml
masło125 g
mąka pszenna160 g
jaja Kotlina Natury4 sztuki
KRUHA WARSTWA
masło30 g
cukier brązowy30 g
mąka pszenna40 g
KREM WANILIOWY
schłodzona śmietanka 36%500 g
cukier puder3 – 4 łyżki
laska wanilii/pasta waniliowa1 sztuka/2 łyżeczki
świeże owoce marakui5 sztuk
KREM CZEKOLADOWY
śmietanka 36% 500 g
gorzka czekolada połamana na małe kawałki100 g
cukier puder3 – 4 łyżki
SOLONY KARMEL
cukier½ szklanki
śmietanka 36%1 ½ szklanki
woda2 łyżki
sól½ łyżeczki

Przygotowanie

KROK 1.

Krem czekoladowy

Dobrze jest go zacząć przygotowywać dzień wcześniej, aby dobrze się schłodził. Śmietankę podgrzewamy w rondelku prawie do zagotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy czekoladę, a po kilku minutach dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Przecedzamy przez drobne sitko i schładzamy w lodówce.

KROK 2.

Zagniatamy kruchą warstwę

Mieszamy ze sobą wszystkie jej składniki. Cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i schładzamy w lodówce lub zamrażalniku. W schłodzonym cieście wycinamy krążki o średnicy ok. 4 – 5 cm i do momentu użycia, trzymamy je w zamrażalniku.

KROK 3.

Zagotowujemy wodę z masłem, ściągamy rondel z ognia, wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Wracamy na palnik i cały czas mieszając, parzymy ciasto jeszcze przez 4 – 5 minut, aż stanie się szkliste i zacznie przywierać do ścianek. Odstawiamy do ostygnięcia. Wybijamy jajka i dodajemy jedno po drugim do ostudzonej masy, za każdym razem dokładnie mieszając mikserem lub ręczną trzepaczką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tworzymy równe kopułki wielkości dużego orzecha włoskiego. Przykrywamy je krążkami z kruchego ciasta. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut, nie otwierając w trakcie pieczenia piekarnika. Studzimy na kratce.

KROK 4.

Mikserem lub ręczną trzepaczką ubijamy krem waniliowy (śmietankę z cukrem pudrem i ziarenkami z laski waniliowej) oraz czekoladowy (czekoladową śmietankę z cukrem pudrem). Kremy najwygodniej jest przełożyć do worka cukierniczego.

KROK 5.

Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy kremami. Do waniliowego dodajemy świeżą marakuję, a do czekoladowego solony karmel.