kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Lemon Curd

Lato oficjalnie dobiegło końca. Będziemy tęsknić za ciepłymi dniami i promieniami słońca. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na lemon curd, czyli krem, który jest dla nas esencją lata. Jego słodko-cierpko maślany smak obudzi w Was wspomnienie ciepłych dni.
Do przygotowania przepisu wystarczą Wam cztery składniki- jaja Kotliny Natury, sok z cytryny, cukier i masło. Dodatkowo, przygotowanie go nie zajmie Wam więcej niż 15 minut.
Lemon curd możecie wykorzystać na wiele sposobów, w zależności od tego, na co macie ochotę. Cytrynowy krem może być bazą tortów, tart i innych deserów. Osobiście lubimy posmarować nim chrupiący chleb na zakwasie lub zjeść go razem z naleśnikami. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
15 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
1 słoik
Lemon curd czyli słodko-kwaśny krem cytrynowy.

Do podania

Sok wyciśnięty z cytryn (ok. 4 sztuk)3/4 szklanki
Biały cukier120 g
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Żółtko jaja Kotliny Natury1 sztuka
Masło5 łyżek

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotuj lemon curd w kąpieli wodnej, dzięki temu krem nie powinien się zważyć. Wszystkie składniki umieścić w metalowej lub szklanej misce i roztrzep je, do połączenia. Wlej do garnka wodę. Na garnku z wodą kładziemy miskę (tak aby miska nie dotykała powierzchni wody). Garnek z miską u góry wstawiamy na kuchenkę i doprowadzamy wodę do wrzenia. Teraz zmniejszamy ogień tak aby woda lekko się gotowała. Mieszaj, aż masa zacznie bulgotać. Trzymaj na małym ogniu ok 5 minut cały czas mieszając (chcemy uniknąć jajecznicy).

KROK 2.

Następnie zdejmij z ognia i przetrzyj przez sito do słoiczka, nie chcemy, żeby krem miał w sobie grudki. Z podanej proporcji składników wyjdzie jeden nieduży słoik kremu. Odstaw do całkowitego wystudzenia– krem powinien wówczas zgęstnieć. Gotowy lemon curd przechowuj w lodówce, do 14 dni.