Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Lemon Curd
Do przygotowania przepisu wystarczą Wam cztery składniki- jaja Kotliny Natury, sok z cytryny, cukier i masło. Dodatkowo, przygotowanie go nie zajmie Wam więcej niż 15 minut.
Lemon curd możecie wykorzystać na wiele sposobów, w zależności od tego, na co macie ochotę. Cytrynowy krem może być bazą tortów, tart i innych deserów. Osobiście lubimy posmarować nim chrupiący chleb na zakwasie lub zjeść go razem z naleśnikami. Smacznego!
15 minut
1 słoik
Do podania
Przygotowanie
Przygotuj lemon curd w kąpieli wodnej, dzięki temu krem nie powinien się zważyć. Wszystkie składniki umieścić w metalowej lub szklanej misce i roztrzep je, do połączenia. Wlej do garnka wodę. Na garnku z wodą kładziemy miskę (tak aby miska nie dotykała powierzchni wody). Garnek z miską u góry wstawiamy na kuchenkę i doprowadzamy wodę do wrzenia. Teraz zmniejszamy ogień tak aby woda lekko się gotowała. Mieszaj, aż masa zacznie bulgotać. Trzymaj na małym ogniu ok 5 minut cały czas mieszając (chcemy uniknąć jajecznicy).
Następnie zdejmij z ognia i przetrzyj przez sito do słoiczka, nie chcemy, żeby krem miał w sobie grudki. Z podanej proporcji składników wyjdzie jeden nieduży słoik kremu. Odstaw do całkowitego wystudzenia– krem powinien wówczas zgęstnieć. Gotowy lemon curd przechowuj w lodówce, do 14 dni.