kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Krem czosnkowy z jajem

Jest wiele sposobów na naturalne wzmocnienie odporności. A my znamy jeden z tych pyszniejszych. Przepis na kremową zupę z czosnku z jajem w koszulce! Czosnek znany jest ze swoich właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych, ale czy wiedzieliście, że również jaja wspierają odporność? Wysoka zawartość witamin A, D i E w jajach sprawia, że warto pamiętać o nich w codziennej diecie, zwłaszcza gdy czujemy się osłabieni. Poza wartościami zdrowotnymi zupa jest bardzo aromatyczna, aksamitna i po prostu pyszna. Na zdrowie!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Kremowa zupa czosnkowo-ziemniaczana z jajem w koszulce.

Składniki

Oliwa z oliwek2 łyżki
Masło4 łyżki
Czosnek, obrany3 główki
Por, duży przepołowiony wzdłuż, bardzo cienko pokrojony, pozostawić ciemnozielone części1 sztuka
Tymianek, świeży1 łyżka
Ziemniaki obrane i pokrojone na 2,5 cm kawałki600 gram
Bulion warzywny1 litr
Kwaśna śmietana2 łyżki
Jaja Kotliny Natury4 sztuki

Do podania

Sól i pieprz, posiekana pietruszka oraz skórka z cytryny do podania

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.
Rozgrzej 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj czosnek, białe i jasnozielone części pora oraz tymianek i smaż, często mieszając, aż czosnek zmięknie, około 5 minut (zmniejsz ogień, jeśli czosnek zacznie brązowieć). Dodaj ziemniaki i bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, 25-30 minut. Lekko ostudź, a następnie dodaj śmietanę. Zmiksuj całość blenderem, aż zupa będzie gładka. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 2.

Krok 2.
Ugotuj kolejno 4 jaja w koszulce. W niedużym rondelku zagotuj 1 litr wody. Do gotującej się wody wsyp sporą szczyptę soli lub 2 łyżki octu. Ustaw minimalną moc palnika. Woda ma delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Od razu, gdy przestaniesz mieszać wodę, na środek wiru wlej jajo. Nie mieszaj już wody w garnku. Po około 2,5 – 3 minutach wyłów jajo łyżką cedzakową, posól i popieprz.

KROK 3.

Krok 3.
Podgrzej pozostałe 2 łyżki masła w średnim rondlu. Dodaj ciemnozielone części pora i 2 łyżki wody i gotuj, często mieszając, aż por zmięknie i stanie się jasnozielony, około 2 minut. Przełóż por na półmisek, dodaj listki pietruszki i skórkę z cytryny.

KROK 4.

Krok 4.
Podgrzej zupę na średnim ogniu, rozrzedzając ją w razie potrzeby bulionem; rozdziel pomiędzy miski. Na środku każdej miski ostrożnie umieść jajo i trochę mieszanki pora z pietruszką, skrop oliwą.