Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Krem czosnkowy z jajem
45 minut
4 osoby
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Krok 1.
Rozgrzej 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj czosnek, białe i jasnozielone części pora oraz tymianek i smaż, często mieszając, aż czosnek zmięknie, około 5 minut (zmniejsz ogień, jeśli czosnek zacznie brązowieć). Dodaj ziemniaki i bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, 25-30 minut. Lekko ostudź, a następnie dodaj śmietanę. Zmiksuj całość blenderem, aż zupa będzie gładka. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2.
Ugotuj kolejno 4 jaja w koszulce. W niedużym rondelku zagotuj 1 litr wody. Do gotującej się wody wsyp sporą szczyptę soli lub 2 łyżki octu. Ustaw minimalną moc palnika. Woda ma delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Od razu, gdy przestaniesz mieszać wodę, na środek wiru wlej jajo. Nie mieszaj już wody w garnku. Po około 2,5 – 3 minutach wyłów jajo łyżką cedzakową, posól i popieprz.
Krok 3.
Podgrzej pozostałe 2 łyżki masła w średnim rondlu. Dodaj ciemnozielone części pora i 2 łyżki wody i gotuj, często mieszając, aż por zmięknie i stanie się jasnozielony, około 2 minut. Przełóż por na półmisek, dodaj listki pietruszki i skórkę z cytryny.
Krok 4.
Podgrzej zupę na średnim ogniu, rozrzedzając ją w razie potrzeby bulionem; rozdziel pomiędzy miski. Na środku każdej miski ostrożnie umieść jajo i trochę mieszanki pora z pietruszką, skrop oliwą.