Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Chrzanowy krem z jajkiem i chipsami ziemniaczanymi
60 minut
6
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Przygotowanie
Wszystkie warzywa do zupy obieramy i kroimy w plastry lub w kostkę. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek miażdżymy i po zdjęciu łupinki również drobno siekamy.
Do garnka wlewamy połowę oleju i od razu na jeszcze zimny tłuszcz wrzucamy cebulę ze szczyptą soli. Smażymy kilka minut, mieszając, a gdy zacznie brązowieć, dodajemy czosnek, a po chwili pokrojone warzywa, masło i przyprawy. Mieszamy, zalewamy ok. 1 l wody, przykrywamy i gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie pozostałego ziemniaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na mandolinie na plastry o grubości ok. 2 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka smarujemy warstwą oleju, posypujemy solą, rozmarynem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez ok. 12 – 15 minut, aż zaczną się rumienić i nabiorą chrupkości.
Jajka gotujemy 6 minut, wkładając do ciepłej wody. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, a gdy ostygną, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki
Wracamy do zupy
Wyjmujemy liście laurowe wraz z zielem angielskim i miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, chrzan i jeszcze chwilkę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i porcję zupy podajemy z kleksem śmietany, chipsami ziemniaczanymi oraz jajkiem.