kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Chrzanowy krem z jajkiem i chipsami ziemniaczanymi

O ten przepis zapyta Was niejedna osoba! W tym roku stawiamy na klasykę w nieco odmiennym stylu. Szukając inspiracji z tradycji polskiej kuchni postanowiliśmy postawić na naszym wielkanocnym stole aromatyczny krem chrzanowy. Nie mogło w nim zabraknąć jajka podanego na twardo, które ozdobi tę potrawę. Przepis na tę wyjątkową zupę znajdziecie poniżej. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
60 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
6

Składniki

małe korzenie pasternaku2 sztuki
korzeń pietruszki1 sztuka
seler1/2 bulwy
ziamniaki4 do zupy i 1 do chipsów
cebula2-3 sztuki
czosnek2 ząbki
śmietana 30%6 łyżek
olej rzepakowy8 łyżek
masło2 łyżki
dobry mocny chrzan ze słoiczka do smaku
majeranek1 1/2 łyżeczki
ziarna kopru włoskiego1 1/2 łyżeczki
rozmaryn1 mała gałązka/1 łyżeczka suszonego
sól do smaku

Do podania

jaja Kotlina Natury3 sztuki
śmietana 30%3 łyżki
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotowanie

Wszystkie warzywa do zupy obieramy i kroimy w plastry lub w kostkę. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek miażdżymy i po zdjęciu łupinki również drobno siekamy.

KROK 2.

Do garnka wlewamy połowę oleju i od razu na jeszcze zimny tłuszcz wrzucamy cebulę ze szczyptą soli. Smażymy kilka minut, mieszając, a gdy zacznie brązowieć, dodajemy czosnek, a po chwili pokrojone warzywa, masło i przyprawy. Mieszamy, zalewamy ok. 1 l wody, przykrywamy i gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.

KROK 3.

W międzyczasie pozostałego ziemniaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na mandolinie na plastry o grubości ok. 2 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka smarujemy warstwą oleju, posypujemy solą, rozmarynem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez ok. 12 – 15 minut, aż zaczną się rumienić i nabiorą chrupkości.

KROK 4.

Jajka gotujemy 6 minut, wkładając do ciepłej wody. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, a gdy ostygną, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki

KROK 5.

Wracamy do zupy

Wyjmujemy liście laurowe wraz z zielem angielskim i miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, chrzan i jeszcze chwilkę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i porcję zupy podajemy z kleksem śmietany, chipsami ziemniaczanymi oraz jajkiem.