kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Koreańskie marynowane jaja

Poznajcie przepis na koreańskie jaja w marynacie sojowej- mayak gyeran. W Korei są klasycznym dodatkiem do dań lub podane z miseczką ryżu stają się propozycją na pożywne śniadanie. Przygotujecie je w kilkanaście minut i będzie to bardzo proste. Do marynaty będzie Wam potrzebny- sos sojowy, olej sezamowy, dymka, sezam, czosnek, cukier, zielone jalapeno i czerwone papryczki chili. Pikantno-słodka zalewa sprawia, że jajo nabiera smaku umami, a dżemowe żółtko zachwyca delikatnością. Koniecznie spróbujcie tego oryginalnego sposobu na marynowanie jaj. Jesteśmy pewni, że od teraz będą gościć na Waszych stołach regularnie. Polecajcie ten przepis dalej wszystkim miłośnikom jaj! Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
15 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Marynowane koreańskie jaja w sosie sojowym z ryżem

Składniki

Jaja Kotliny Natury6 jaj
Sos sojowy150 ml
Woda150 ml
Cukier60 g
Czosnek2 ząbki
Dymka, zielona część½ pęczka
Zielona, ostra papryczka2 sztuki
papryka chili4 sztuki
Olej sezamowy1 łyżka
Sezam prażony2 łyżki

Przygotowanie

KROK 1.

Posiekaj dymkę, pokrój papryki oraz drobno posiekaj czosnek i dokładnie wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami na marynatę.

KROK 2.

Zagotuj wodę w dużym garnku, następnie delikatnie (przy pomocy dużej łyżki) włóż do niego jaja. Gotuj 6 minut. Po ugotowaniu odlej wodę i zanurz jaja w misce z lodem i wodą, w ten sposób zatrzymasz proces dalszego gotowania. Następnie obierz je ze skorupek.

KROK 3.

Włóż jajka do pojemnika i zalej je marynatą. Aby uzyskać wyrazisty smak, marynuj je przez całą noc w lodówce. Podawaj przekrojone na pół z miseczką ryżu polaną marynatą.