Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Kokosowo – korzenny eggnog
Święta z jajem to nie tylko Wielkanoc. Na całym świecie jajo jest cichym bohaterem również wigilijnych stołów. Na dowód zapraszamy do wypróbowania przepisu na brytyjski kokosowo – korzenny eggnog. Warto zapoznać się ze sposobem przygotowania tej oraz innych świątecznych potraw z naszej strony. Już niedługo będziecie mogli zabłysnąć swoją wiedzą, startując w konkursie na facebookowym profilu Kotliny Natury.
Składniki
jaja Kotlina Natury4 sztuki
brązowy cukier75 g
dobrej jakości mleko kokosowe200 g
mleko skondensowane200 g
biały rum60 ml
świeżo tarta gałka muszkatołowaszczypta
cynamon½ łyżeczki
mielone goździki¼ łyżeczki
laska wanilii
Przygotowanie
KROK 1.
Jaja w temperaturze pokojowej wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odcedzamy i wybijamy jaja do miseczki. Palcami ostrożnie wyciągamy żółtka i ubijamy je kilka minut na parze z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Masa powinna zwiększyć objętość, pojaśnieć, a kryształki cukru całkowicie się rozpuścić. Białka możemy wykorzystać do innego przepisu.
KROK 2.
Do ubitych żółtek dodajemy skondensowane mleko kokosowe i wlewamy rum. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, cynamonem i mielonymi goździkami. Przelewamy do butelki i dobrze schładzamy w lodówce. Na godzinę przed podaniem warto włożyć butelkę do zamrażarki, żeby eggnog był solidnie zmrożony. Podajemy posypane przyprawami korzennymi.