kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jajo sadzone w ciecierzycy

Jajo można usmażyć na tysiące sposobów, ale ten jest wyjątkowo pożywny i smaczny. Jajo sadzone na ciecierzycy, z nutą zataru, ostrego chili i świeżą miętą, która sprawia, że jest to wymarzone danie. Ciecierzyca nadaje jaju chrupiącą, złotą skorupkę, zapewniając jednocześnie potężną dawkę białka. A zatar jest jednocześnie orzechowy i ziołowy, przez co trudno oderwać się od jedzenia. Co więcej, przygotowanie jaj zajmuje tylko kilka minut!
To jedno z naszych ulubionych szybkich wegetariańskich śniadań, obiadów, kolacji czy nawet solidnych przekąsek. Jest aromatyczne, chrupiące, sycące i świetną opcją wysokobiałkową, gdy szukasz posiłku, który doda Ci dużej dawki energii. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 osoby
Jajo sadzone na ciecierzycy, z nutą zataru i pikantnego chili, posypane miętą.

Składniki

Ciecierzyca1 puszka
Zatar1 łyżka
Sos chili1 łyżka
Jaja Kotliny Natury4 jaja
Sól, pieprz, oliwa oraz posiekana świeża mięta do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Dodaj odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę do dużej misy. Wymieszaj z zatarem, sosem chili i dopraw solą, około ½ łyżeczki lub bardziej, według własnego smaku. Odstaw na bok.

KROK 2.

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj połowę ciecierzycy i smaż, często mieszając, aby nie popękała- przez 2-3 minuty. Następnie uformuj z niej dwa okrągłe kształty – placki, z małymi otworami na środku. Do każdego z nich wbij po jednym jaju. Przechyl patelnię na bok i używając łyżki, polewaj białko jaja olejem. Gdy białko się zetnie, zdejmij danie z patelni i powtórz czynność z pozostałą częścią składników.

KROK 3.

Gotowe danie dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekanymi listkami świeżej mięty.