Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Jajo sadzone w ciecierzycy
Jajo można usmażyć na tysiące sposobów, ale ten jest wyjątkowo pożywny i smaczny. Jajo sadzone na ciecierzycy, z nutą zataru, ostrego chili i świeżą miętą, która sprawia, że jest to wymarzone danie. Ciecierzyca nadaje jaju chrupiącą, złotą skorupkę, zapewniając jednocześnie potężną dawkę białka. A zatar jest jednocześnie orzechowy i ziołowy, przez co trudno oderwać się od jedzenia. Co więcej, przygotowanie jaj zajmuje tylko kilka minut!
To jedno z naszych ulubionych szybkich wegetariańskich śniadań, obiadów, kolacji czy nawet solidnych przekąsek. Jest aromatyczne, chrupiące, sycące i świetną opcją wysokobiałkową, gdy szukasz posiłku, który doda Ci dużej dawki energii. Smacznego!
To jedno z naszych ulubionych szybkich wegetariańskich śniadań, obiadów, kolacji czy nawet solidnych przekąsek. Jest aromatyczne, chrupiące, sycące i świetną opcją wysokobiałkową, gdy szukasz posiłku, który doda Ci dużej dawki energii. Smacznego!
CZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
20 minut
ILOŚĆ PORCJI
2 osoby
2 osoby
Składniki
Ciecierzyca1 puszka
Zatar1 łyżka
Sos chili1 łyżka
Jaja Kotliny Natury4 jaja
Sól, pieprz, oliwa oraz posiekana świeża mięta do smaku
Przygotowanie
KROK 1.
Dodaj odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę do dużej misy. Wymieszaj z zatarem, sosem chili i dopraw solą, około ½ łyżeczki lub bardziej, według własnego smaku. Odstaw na bok.
KROK 2.
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj połowę ciecierzycy i smaż, często mieszając, aby nie popękała- przez 2-3 minuty. Następnie uformuj z niej dwa okrągłe kształty – placki, z małymi otworami na środku. Do każdego z nich wbij po jednym jaju. Przechyl patelnię na bok i używając łyżki, polewaj białko jaja olejem. Gdy białko się zetnie, zdejmij danie z patelni i powtórz czynność z pozostałą częścią składników.
KROK 3.
Gotowe danie dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekanymi listkami świeżej mięty.