kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jajo z grzybami

Gdy kalendarzowe lato się kończy, wspominamy je z tęsknotą, ale zaraz po tym przypominamy sobie, jak bardzo lubimy jesień i wypady do lasu. Nie ma bardziej jesiennej aktywności niż spacer po lesie i grzybobranie. Gdy tylko nastaje weekend, cała Polska rusza na grzyby. W lasach można jeszcze znaleźć późne kurki, pojawiają się borowiki, maślaki, rydze, gąski i kanie. Nasza wyprawa do lasu w słoneczny, październikowy dzień zakończyła się co prawda małymi zbiorami, ale znaleźliśmy kilka pięknych grzybów.
Dwie garści kurek, kilka rydzów i borowików to za mało na suszenie, a w sam raz na pyszną przekąskę, której bohaterem są leśne grzyby. Do tego przepisu wystarczą podstawowe składniki- grzyby, jaja, czosnek, cebula, zioła, chili oraz sól i pieprz, oraz kwadrans Waszego czasu. Także, koszyk w dłoń, nożyk do kieszeni i spiesznym krokiem ruszajcie do lasu… a później do kuchni. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
15 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 osoby
Jajo zapieczone z leśnymi grzybami, ziołami oraz chili.

Składniki

Masło3 łyżki
Oliwa z oliwek1 łyżka
Szalotka1 sztuka
Czosnek, posiekany2 ząbki
Kurki150 gram
Borowiki, małe4 sztuki
Rydze10 sztuk
Czerwona papryczka chili cienko pokrojona, bez pestek1 sztuka
Jaja Kotliny Natury2 jaja
Tymianek5 gałązek

Do podania

Sól i pieprz do smaku i koperek do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

KROK 2.

Następnie, podgrzej masło i oliwę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub na żaroodpornej patelni na kuchence. Podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, później czosnek i pozwól mu skwierczeć przez chwilę, aby uwolnić jego aromat. Dodaj oczyszczone grzyby (większe grzyby pokrój) i łyżką wymieszaj je ze skwierczącym tłuszczem. Piecz w piekarniku przez 10 minut lub na kuchence na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby zmiękną, około 5 minut.

KROK 3.

Wbij daleko od siebie 2 jajka do naczynia lub na patelnię i posyp chili, ziołami oraz solą i odrobiną pieprzu. Piecz w piekarniku, aż białka będą gotowe, a żółtko wciąż płynne, 5-6minut. Posyp koperkiem.