kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Sałatka z kurkami

Sezon na kurki to smakowity pomost między latem a jesienią. Pozwala z optymizmem wspominać letnie przygody, przywodząc pamięć zapachu wakacyjnych spacerów po lesie. Nasz nowy przepis to właśnie to! W sezonowym menu z pewnością nie może zabraknąć oryginalnych pomysłów na kurki. Dlatego przedstawiamy sałatkę bazującą na kaszy pęczak, smażonych kurkach, parmezanie i jajach Kotliny Natury, wszystko w ziołowo-cytrusowych nutach. Połączenie idealne, niebanalne i bardzo zdrowe. Przekonajcie się sami!

P.S. 1 Tych, których zniechęca czyszczenie grzybów, uspokoi fakt, że mamy na to sposób. Wystarczy wrzucić grzyby do dużej miski, zasypać je łyżeczką soli i zalać wrzątkiem. Gdy piasek i brud opadną na dno, wyjmijcie grzyby z wody i dokładnie je osuszcie. Dzięki temu nie pokruszą się podczas czyszczenia, a wy nie będziecie tracić czasu na ich długie przygotowywanie.

P.S. 2 Nie lubisz kaszy pęczak? Można ją zastąpić dowolnym ziarnem, takim jak pszenica, kasza gryczana lub nawet brązowy ryż.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
8 osób

Składniki

Kasza pęczak200g
Szalotki3 sztuki
Olej słonecznikowy2 łyżki
Oliwa z oliwek2 łyżki
Kurki250g
Tymianek3 gałązki
Czosnek2 ząbki
Masło3 łyżki
Kolenda1 pęczek
Pietruszka1 pęczek
Sok z cytryny3 łyżki
Parmezan40 g
Jaja Kotliny Natury4 jaja

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.

Kaszę pęczak ugotuj w posolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, rozłóż na blasze i pozostaw do ostygnięcia.

KROK 2.

Krok 2.
W międzyczasie usmaż- pokrojone w cienkie krążki, szalotki w oleju roślinnym w małym rondlu na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, by nie dopuścić do spalenia szalotek. Mają być złotobrązowe, 5-7 minut. Używając łyżki cedzakowej, przenieś szalotki na papierowe ręczniki, aby je osuszyć; dopraw solą. Pozostaw do ostygnięcia. Odstaw olej do gotowania szalotek na bok.

KROK 3.

Krok 3.
Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć grzyby na patelnię i smaż, bez zakłóceń, aż będą złotobrązowe, około 3 minuty. Dopraw grzyby solą i pieprzem, wymieszaj i dalej smaż, często mieszając do uzyskania złotego koloru na całej powierzchni, ok 5 minut dłużej.

KROK 4.

Krok 4.
Zmniejsz ogień do średniego i dodaj gałązki tymianku, posiekany czosnek i masło na patelnię. Przechyl patelnię, aby masło zebrało się na krawędzi i użyj łyżki, aby oblać grzyby pieniącym się masłem; gotuj, aż masło zacznie pachnieć orzechami. Łyżką cedzakową przełóż grzyby do małej miseczki, pozostawiając tymianek i czosnek.

KROK 5.

Krok 5.
W dużej misce wymieszaj schłodzony pęczak, posiekaną kolendrę i pietruszkę, sok z cytryny, część parmezanu i 2 łyżki pozostałego oleju szalotkowego. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj grzyby i ponownie wymieszaj. Tuż przed podaniem nałóż na wierzch ćwiartki jaj- gotowanych 6 min, z lekko płynącym żółtkiem, podsmażone szalotki i resztę parmezanu.