Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Sałatka z kurkami
P.S. 1 Tych, których zniechęca czyszczenie grzybów, uspokoi fakt, że mamy na to sposób. Wystarczy wrzucić grzyby do dużej miski, zasypać je łyżeczką soli i zalać wrzątkiem. Gdy piasek i brud opadną na dno, wyjmijcie grzyby z wody i dokładnie je osuszcie. Dzięki temu nie pokruszą się podczas czyszczenia, a wy nie będziecie tracić czasu na ich długie przygotowywanie.
P.S. 2 Nie lubisz kaszy pęczak? Można ją zastąpić dowolnym ziarnem, takim jak pszenica, kasza gryczana lub nawet brązowy ryż.
40 minut
8 osób
Składniki
Przygotowanie
Krok 1.
Kaszę pęczak ugotuj w posolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, rozłóż na blasze i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2.
W międzyczasie usmaż- pokrojone w cienkie krążki, szalotki w oleju roślinnym w małym rondlu na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, by nie dopuścić do spalenia szalotek. Mają być złotobrązowe, 5-7 minut. Używając łyżki cedzakowej, przenieś szalotki na papierowe ręczniki, aby je osuszyć; dopraw solą. Pozostaw do ostygnięcia. Odstaw olej do gotowania szalotek na bok.
Krok 3.
Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć grzyby na patelnię i smaż, bez zakłóceń, aż będą złotobrązowe, około 3 minuty. Dopraw grzyby solą i pieprzem, wymieszaj i dalej smaż, często mieszając do uzyskania złotego koloru na całej powierzchni, ok 5 minut dłużej.
Krok 4.
Zmniejsz ogień do średniego i dodaj gałązki tymianku, posiekany czosnek i masło na patelnię. Przechyl patelnię, aby masło zebrało się na krawędzi i użyj łyżki, aby oblać grzyby pieniącym się masłem; gotuj, aż masło zacznie pachnieć orzechami. Łyżką cedzakową przełóż grzyby do małej miseczki, pozostawiając tymianek i czosnek.
Krok 5.
W dużej misce wymieszaj schłodzony pęczak, posiekaną kolendrę i pietruszkę, sok z cytryny, część parmezanu i 2 łyżki pozostałego oleju szalotkowego. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj grzyby i ponownie wymieszaj. Tuż przed podaniem nałóż na wierzch ćwiartki jaj- gotowanych 6 min, z lekko płynącym żółtkiem, podsmażone szalotki i resztę parmezanu.