Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Jaja w piekle
25 minut
4 porcje
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Podgrzej ¼ szklanki oliwy na średniej patelni, na średnim ogniu. Dodaj czosnek i dopraw obficie solą i czarnym pieprzem. Podsmaż, ciągle mieszając, aż czosnek nabierze złotego koloru wokół krawędzi- ok. 2 minuty. Wmieszaj płatki czerwonej papryki, następnie dodaj pomidory i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż niektóre skórki pomidorów zaczną pękać- ok. 2 minuty.
Zmniejsz ogień. Przykryj patelnię i gotuj, mieszając pomidory co kilka minut i lekko rozbijając je drewnianą łyżką, tak by uwolnił się z nich sok, a pomidory będą się lekko rozpadały, ale nadal zachowają swój kształt, 5-7 minut.
W międzyczasie przygotuj małą patelnię. Rozpuść na niej masło ze szczyptą soli morskiej. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż masło zacznie się pienić na powierzchni. Dodaj osuszone papierem liście szałwii i smaż do momentu, kiedy staną się ciemnozielone, a masło nabierze koloru brązowego- ok. 1 minuty.
Zmniejszyć ogień pod pomidorami, sos powinien delikatnie bulgotać. Po kolei rozbijaj jajka do małej miski, następnie dodawaj je do pomidorowej mieszanki, rozmieszczając równomiernie. Dopraw jajka solą i pieprzem, przykryj patelnię i gotuj, aż białka będą gotowe, ale żółtka wciąż będą płynne, 4-6 minut.
Gdy jajka się gotują, opiecz chleb na chrupko. Skrop oliwą, a następnie mocno potrzyj skórkę cytryny o grzanki, aby uwolnić aromatyczne olejki ze skórki. Posyp grzanki odrobiną soli.
Gdy jajka są gotowe, polej je masełkiem z szałwią i gotowe! Nakładaj ostrożnie na talerz, żeby nie uszkodzić żółtka. Podawaj z grzankami oraz przyprawami.