kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jaja smażone w chili

Pomysł na jaja smażone w sosie chili, wzięliśmy od znanego kucharza Youtama Ottolenghi. Zaintrygował nas sposób ich przygotowania, najpierw gotuje się je przez 6 minut, a następnie obiera i smaży. Brzmiał jak eksperyment, który musieliśmy przeprowadzić! Efekt? Jaja są pyszne, a sam przepis wizualnie zachwyca. Jedyne co zmieniliśmy, to skróciliśmy czas smażenia.
Jaja w połączeniu z rustykalnym chlebem na zakwasie, najlepiej w formie grzanki, to idealna propozycja na nieoczywiste śniadanie. Możecie podawać je również w formie przekąski, wtedy wystarczy dla około 8 osób. Spróbujcie sami!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4-8 osób
Jaja smażone w sosie chili posypane kolendrą i szczypiorkiem

Składniki

Jaja Kotliny Natury8 sztuk
Olej roślinny100 ml
Mąka kukurydziana1,5 łyżki
Cebula, pokrojona w plasterki2 sztuki
Kminek, uprażony i rozgnieciony1 łyżeczka
Kumin, uprażony i rozgnieciony1 łyżeczka
Przecier pomidorowy1 łyżka
Czosnek, wyciśnięty2 ząbki
Papryka chili Ancho1 sztuka
Papryka chili w płatkach¾ łyżeczki
Zielona dymka, posiekana1/2 pęczka
Kolendra, posiekana5 łyżek

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.
Obierz chili, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój na 5 części. Następnie namocz je w 250 ml wrzącej wody przez 20 minut- nie wylewaj wody.

KROK 2.

Krok 2.
Włóż jaja (w temperaturze pokojowej) do gotującej się wody w średnim rondlu. Gotuj przez 6 minut. Odcedź, zostaw jajka pod zimną, bieżącą wodą na kilka minut, aby nie gotowały się dalej, a następnie obierz je.

KROK 3.

Krok 3.
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą ze szczyptą soli, a następnie wrzuć do niej obrane jajka. Gdy olej będzie bardzo gorący, ostrożnie połóż jajka na patelni i smaż przez dwie minuty, obracając je kilka razy, do uzyskania jasnozłotego koloru na całej powierzchni (istnieje szansa, że jajka mogą pęknąć, nie przejmuj się). Zdejmij jaja z patelni łyżką cedzakową i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

KROK 4.

Krok 4.
Na tej samej patelni, smaż cebulę przez siedem minut, często mieszając, aż stanie się złotobrązowa. Następnie dodaj kminek, kminek, koncentrat pomidorowy, czosnek i jedną trzecią łyżeczki soli. Całość smaż przez dwie minuty, mieszając od czasu do czasu.

KROK 5.

Krok 5.
Dodaj chili ancho razem z wodą, w której się moczyło oraz chili w płatkach. Gotuj, aż sos zgęstnieje i nabierze koloru głębokiej czerwieni. Następnie włóż jajka na patelnię i podgrzej je przez 30 sekund. Danie posyp dymką i kolendrą.