Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
![](https://kotlinanatury.pl/wp-content/uploads/2023/11/kotlina-przepisy.jpg)
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Jaja smażone w chili
Jaja w połączeniu z rustykalnym chlebem na zakwasie, najlepiej w formie grzanki, to idealna propozycja na nieoczywiste śniadanie. Możecie podawać je również w formie przekąski, wtedy wystarczy dla około 8 osób. Spróbujcie sami!
45 minut
4-8 osób
![Jaja smażone w sosie chili posypane kolendrą i szczypiorkiem](https://kotlinanatury.pl/wp-content/uploads/2023/01/jaja-smazone-w-chili.jpg)
Składniki
Przygotowanie
Krok 1.
Obierz chili, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój na 5 części. Następnie namocz je w 250 ml wrzącej wody przez 20 minut- nie wylewaj wody.
Krok 2.
Włóż jaja (w temperaturze pokojowej) do gotującej się wody w średnim rondlu. Gotuj przez 6 minut. Odcedź, zostaw jajka pod zimną, bieżącą wodą na kilka minut, aby nie gotowały się dalej, a następnie obierz je.
Krok 3.
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą ze szczyptą soli, a następnie wrzuć do niej obrane jajka. Gdy olej będzie bardzo gorący, ostrożnie połóż jajka na patelni i smaż przez dwie minuty, obracając je kilka razy, do uzyskania jasnozłotego koloru na całej powierzchni (istnieje szansa, że jajka mogą pęknąć, nie przejmuj się). Zdejmij jaja z patelni łyżką cedzakową i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
Krok 4.
Na tej samej patelni, smaż cebulę przez siedem minut, często mieszając, aż stanie się złotobrązowa. Następnie dodaj kminek, kminek, koncentrat pomidorowy, czosnek i jedną trzecią łyżeczki soli. Całość smaż przez dwie minuty, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5.
Dodaj chili ancho razem z wodą, w której się moczyło oraz chili w płatkach. Gotuj, aż sos zgęstnieje i nabierze koloru głębokiej czerwieni. Następnie włóż jajka na patelnię i podgrzej je przez 30 sekund. Danie posyp dymką i kolendrą.