kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jaja po turecku

Pyszne jaja po turecku
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 porcje
Jaja po turecku

Składniki

świeże jaja Kotliny Natury2
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku1
masło i oliwaodrobina
sólszczypta
wędzona paprykaodrobina
płatki chilligarść

Przygotowanie

KROK 1.

Nalejcie wodę na dno sporego garnka i nałóżcie na niego żaroodporną miskę. Gdy woda zagotuje się, włóżcie do niej jogurt, czosnek i sól. Delikatnie mieszajcie całość, uważając by woda nie dotykała dna miski. Gdy jogurt będzie miał konsystencję lekko ubitej śmietany, wyłączcie ogień i odstawicie miskę na bok.

KROK 2.

Następnie rozpuście łyżkę masła na patelni, dodajcie do niego kilka kropel oliwy i posypcie odrobiną wędzonej papryki i płatków chilli.

KROK 3.

W międzyczasie przygotujcie garnek do przyszykowania jaj poche. Zagotujcie w nim wodę i wbijcie jajo do małej miseczki. Następnie z pomocą łyżki zróbcie w gotującej się wodzie wir i delikatnie wlejcie w niego rozbite jajo z miseczki. Zmniejszcie ogień, aby woda nie poruszała się i gotujcie jajo przez 3–4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będą ciekłe. Wyjmijcie jajka łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierem, by usunąć nadmiar wody. W ten sposób ugotujcie potrzebną Wam ilość jaj.

KROK 4.

Do płytkich miseczek przełóżcie przygotowany wcześniej jogurt, na środek połóżcie jajo poche i całość polejcie paprykowym masełkiem i posypcie koperkiem.