kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Croque Madame

Croque madame, czyli „chrupiąca pani”, to pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Nazwa dania pojawiła się już około roku 1910 w menu paryskiego bistro przy boulevard des Capucines. Ponieważ jego forma przypominała noszone wówczas przez panie kapelusze, nazwano go croque madame.

Składniki

jaja Kotlina Natury4 sztuki
ulubiony chleba lub brioche8 kromek
gotowana włoska szynka4 plasterki
ser żółty150 g
śmietana 18%3 łyżki
masło4 łyżki
musztarda Dijon2-3 łyżeczki
szczypiorek1 pęczek
sól i pieprz do smaku

Do podania

rzodkiew arbuzowa2 sztuki
biała rzodkiew „sopel“1 sztuka
ulubione kiełki2 garści
musztardowo-miodowy vinegret4-6 łyżek

Przygotowanie

KROK 1.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połowę masy wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem.

KROK 2.

Kromki od wewnętrznej strony posmarować cienką warstwą musztardy Dijon. Na dolnej kromce rozłożyć równomiernie ser i plaster szynki, dołożyć więcej sera i przykryć drugą kromką.

KROK 3.

Na patelni roztopić 3 łyżki masła, ułożyć tosty i smażyć z obu stron na złoto, na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony.

KROK 4.

Jeśli danie jest przygotowywane na żeliwnej patelni – zostawić tosty na niej, a jeśli nie – przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na powierzchni rozłożyć równomiernie masę serowo-śmietanową. Zapiec od góry najlepiej w opcji grill w 180 stopniach kilka minut, aby zarumienić.

KROK 5.

W międzyczasie na pozostałej łyżce masła usmażyć jaja sadzone. Posypać je szczyptą soli.

KROK 6.

Na ciepłe i zarumienione tosty wyłożyć jajko. Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Podawać z porcją sałatki z sezonowych warzyw.