Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Jaja na twardo z dressingiem kaparowym
Ugotowane jaja na twardo to potrawa z ogromną tradycją. Zazwyczaj podajemy je na Wielkanoc z majonezem, ale jajo na twardo może zyskać nieco bardziej szlachetne oblicze, a to za sprawą prostego dressingu z kaparami. Pycha!
Składniki
jaja Kotlina Natury5 sztuk
musztarda dijon1 łyżeczka
ocet jabłkowy¼ szklanki
dobra oliwa z oliwek⅓ szklanki
sólszczypta
kapary1 łyżeczka
ulubione kiełki lub zioła do ozdoby
Przygotowanie
KROK 1.
W garnku ugotować jaja na twardo (w zależności od wielkości jaj należy gotować je od 5-8 minut).
KROK 2.
Ugotowane jaja ostudzić, obrać skorupki i przekroić na pół.
KROK 3.
Połówki jaj ułożyć na talerzu i odstawić na bok.
KROK 4.
W małym słoiku połączyć ze sobą oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę dijon, kapary oraz szczyptę soli. Słoik zakręcić, a następnie wstrząsnąć nim, aby dressing dokładnie się wymieszał.
KROK 5.
Skropić jaja dressingiem, a całość posypać kiełkami lub ziołami.