Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Fasola w sosie z orzechowego masła
20 minut
4 porcje

Składniki
Przygotowanie
Odetnij twarde końcówki trawy cytrynowej i drobno ją posiekaj. Posiekaj również papryczkę, a czosnek i imbir drobno zetrzyj na tarce.
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy na średnio-wysokim ogniu. Dodaj trawę cytrynową, imbir, czosnek, papryczkę i koncentrat pomidorowy, a następnie smaż przez 3–4 minuty, aż koncentrat pomidorowy lekko ściemnieje. Wlej wodę, dodaj fasolę wraz z zalewą i wmieszaj masło orzechowe. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż danie będzie gotowe do podania. Dopraw solą i pieprzem do smaku, jeśli potrzeba, dolej odrobinę wody.
W międzyczasie zagotuj wodę w rondlu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie włóż jaja i gotuj je przez 7 minut. Po ugotowaniu przełóż je do miski z lodowatą wodą na kilka minut, a następnie obierz. Na talerz wysyp prażony sezam i obtocz w nim jaja, aż będą równomiernie pokryte.
Drobno poszatkuj kapustę i oberwij listki mięty. Następnie wrzuć do miski i dodaj ocet, oliwę oraz sezam i dopraw solą. Odstaw na chwilę, aby smaki się przegryzły.
Nałóż fasolę do misek. Przekrój jaja na pół i ułóż na wierzchu razem z surówką z kapusty. Smacznego!