Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Egzotyczne jaja po benedyktyńsku
20 minut
4 osoby
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj sos. Dodaj posiekane blanszowane migdały, wiórki kokosowe, musztardę dijon, skórkę i sok z 1 cytryny oraz kokosowe mleko do blendera o dużej mocy lub robota kuchennego. Miksuj przez około 3 minuty, na gładką masę. Cały czas miksując zacznij wlewać oliwę z oliwek. Im dłużej będziesz miksować sos, tym będzie on gładszy i bardziej kremowy- około 8 minut. Dopraw sos solą, pieprzem i bazylią. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj więcej mleka. Przechowuj w lodówce.
Rozgrzej patelnię grillową lub żeliwną na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek.
Posmaruj chleb i plastry ananasa oliwą. Gdy patelnia będzie gorąca, partiami smaż na niej chleb i ananasa, do momentu przypieczenia z obu stron.
Następnie podgrzej plastry mozzarelli na rozgrzanej patelni. Smaż je 15 sekund, a następnie odwróć i smaż kolejne 15 sekund. Umieść ser na wierzchu grzanek i listków bazylii. Dodaj ananasa. Ugotuj jaja w koszulce i połóż je na ananasie. Całość polej sosem holenderskim i dopraw czerwoną papryką, solą oraz pieprzem.