kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Egzotyczne jaja po benedyktyńsku

Uwielbiamy kulinarne eksperymenty. Tym razem mamy dla Ciebie letnią odsłonę klasycznych jaj po benedyktyńsku, która zaskoczy Twoje podniebienie. W naszym przepisie łączymy tradycyjną włoską sałatkę Caprese z egzotycznymi smakami, tworząc wyjątkową grzankę na śniadanie lub brunch. Delikatna mozzarella, grillowany ananas oraz aksamitne jajko w koszulce to esencja wakacyjnych smaków. Jaja Kotlina Natury idealnie dopełniają tę kompozycję, gwarantując najwyższą jakość i smak. Nieoczywistym akcentem jest kokosowo-migdałowy sos holenderski, który nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. To danie, pełne słońca, jest idealnym wyborem na lekki posiłek. Spróbuj i przekonaj się, jak doskonale klasyka może smakować w nowoczesnej odsłonie.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Grzanka z chleba na zakwasie z serem mozzarella, grillowanym ananasem, jajem w koszulce i holenderskim sosem migdałowo-kokosowym

Składniki

SOS HOLENDERSKI:
Migdały, blanszowane¼ szklanki
Wiórki kokosowe¾ szklanki
Musztarda Dijon1 łyżka
Sok i skórka z cytryny1 sztuka
Mleko kokosowe1 szklanka
Oliwa z oliwek¼ szklanki
Świeża bazylia, posiekana3 łyżki
GRZANKI:
Oliwa z oliwek2 łyżki
Chleb na zakwasie, grube kromki4 sztuki
Ananas, obrany w półkola½ sztuki
Mozzarella2-3 opakowania
Świeża bazylia8 listków
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Do smaku: sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotuj sos. Dodaj posiekane blanszowane migdały, wiórki kokosowe, musztardę dijon, skórkę i sok z 1 cytryny oraz kokosowe mleko do blendera o dużej mocy lub robota kuchennego. Miksuj przez około 3 minuty, na gładką masę. Cały czas miksując zacznij wlewać oliwę z oliwek. Im dłużej będziesz miksować sos, tym będzie on gładszy i bardziej kremowy- około 8 minut. Dopraw sos solą, pieprzem i bazylią. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj więcej mleka. Przechowuj w lodówce.

KROK 2.

Rozgrzej patelnię grillową lub żeliwną na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek.

Posmaruj chleb i plastry ananasa oliwą. Gdy patelnia będzie gorąca, partiami smaż na niej chleb i ananasa, do momentu przypieczenia z obu stron.

KROK 3.

Następnie podgrzej plastry mozzarelli na rozgrzanej patelni. Smaż je 15 sekund, a następnie odwróć i smaż kolejne 15 sekund. Umieść ser na wierzchu grzanek i listków bazylii. Dodaj ananasa. Ugotuj jaja w koszulce i połóż je na ananasie. Całość polej sosem holenderskim i dopraw czerwoną papryką, solą oraz pieprzem.