Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Czekoladowe ciasteczka z pistacjami
40 minut
12-15 ciastek
Składniki
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia w średniej misce. Następnie, używając miksera (na wysokich obrotach) ubij masło, brązowy cukier i wanilię, aż będą lekkie i puszyste, około 4 min. Zmniejsz obroty do niskich i stopniowo dodawaj suche składniki, aż do połączenia, a następnie wmieszać dwa żółtka. Na końcu dodaj kawałeczki czekolady i pistacji.
Ciasto możesz podzielić na cztery części, a następnie z każdej części uformować po 5 – 6 ciastek. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciastka ułożyć na kratce przykrytej papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie. Posmaruj ciastka roztrzepanym żółtkiem, dzięki temu będą błyszczały.
Posyp ciasteczka solą w płatkach i piecz do momentu, gdy będą twarde na brzegach,
a środek będzie wyglądał na suchy, 10-12 minut. Przełóż ciastka na talerz i ostudź.
Maczane w filiżance mleka smakują najlepiej!