kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Czekoladowe ciasteczka z pistacjami

Spadł pierwszy śnieg, na ulicach miast pojawiły się świąteczne choinki, a tych, których byli grzeczni, odwiedził Mikołajek. Do pełni świątecznej atmosfery brakuje nam już tylko unoszącego się w domu zapachu słodkich, pieczonych ciasteczek. Z tym przepisem szybko to nadrobicie. Kluczowe składniki to jaja Kotliny Natury, gorzka czekolada, kakao i pistacje. Ciastka piecze się bardzo szybko, także zachęcamy Was, byście umili sobie nimi czas, nie tylko od Święta. Rozpieszczać można się cały rok! Kruche, czekoladowe ciasteczka doskonale łączą się z mlekiem lub herbatą i relaksem w domowym zaciszu.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
12-15 ciastek
CZEKOLADOWE CIASTECZKA Z PISTACJAMI

Składniki

Mąka tortowa300 g
Kakao gorzkie50 g
Sól¾ łyżeczki
Proszek do pieczenia¼ łyżeczki
Masło280 gram
Drobny cukier brązowy250 gram
Ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
Jaja Kotliny Natury3 żółtka
Posiekana gorzka czekolada150 g
Posiekane pistacje1 filiżanka
Sól w płatkach np. Maldone

Przygotowanie

KROK 1.

Wymieszaj mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia w średniej misce. Następnie, używając miksera (na wysokich obrotach) ubij masło, brązowy cukier i wanilię, aż będą lekkie i puszyste, około 4 min. Zmniejsz obroty do niskich i stopniowo dodawaj suche składniki, aż do połączenia, a następnie wmieszać dwa żółtka. Na końcu dodaj kawałeczki czekolady i pistacji.

KROK 2.

Ciasto możesz podzielić na cztery części, a następnie z każdej części uformować po 5 – 6 ciastek. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciastka ułożyć na kratce przykrytej papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie. Posmaruj ciastka roztrzepanym żółtkiem, dzięki temu będą błyszczały.

KROK 3.

Posyp ciasteczka solą w płatkach i piecz do momentu, gdy będą twarde na brzegach,
a środek będzie wyglądał na suchy, 10-12 minut. Przełóż ciastka na talerz i ostudź.
Maczane w filiżance mleka smakują najlepiej!