Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Cured egg yolks
Cured egg yolks są doskonałe do sałatek, makaronów czy kanapek – można je pokruszyć, zetrzeć na tarce, a nawet pokroić. To wykwintny dodatek, który urozmaici każde Twoje danie, a żeby go przygotować, wystarczy sól, cukier i odrobina cierpliwości. Et voila!
Składniki
żółtka z jaj Kotlina Natury12 sztuk
cukier gruboziarnisty3 1⁄2 szklanki
sól gruboziarnista2 1⁄2 szklanki
olej roślinny
Przygotowanie
KROK 1.
W misce wymieszać sól i cukier. Połowę mieszanki wysypać równomiernie na blachę do pieczenia, a następnie zrobić w niej wgłębienia i przełożyć do nich żółtka.
KROK 2.
Ułożone żółtka posypać delikatnie pozostałą mieszanką soli i cukru, tak aby całe były przykryte. Blachę owinąć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 4 dni.
KROK 3.
Po tym czasie wyciągnąć żółtka z lodówki, ostrożnie usunąć resztki soli z żółtek pod bieżącą chłodną wodą i osuszyć je na ręczniku papierowym.
KROK 4.
Raszkę od piekarnika spryskać olejem, przełożyć na nią żółtka i suszyć je w piekarniku nagrzanym do 60° C przez ok. 2 godziny. Jeśli nie można ustawić tak niskiej temperatury w piekarniku, żółtka zostawić w nienagrzanym piekarniku na 2 dni, aby wyschły.