Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Crème brûlée z czerwoną pomarańczą
70 minut
Dla 5-6 osób
Składniki
Przygotowanie
Krok 1: Dressing
W rondelku na małym ogniu zagotuj śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych łyżeczką ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstaw z ognia i przestudź.
Krok 2
Żółtka ubij mikserem przez około pół minuty (nie na puszystą masę). Dolewaj ciepłą śmietanę, po łyżce lub cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach miksera bez ubijania kremu. Krem ma być gładki i błyszczący.
Krok 3
Nagrzej piekarnik do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnij masą wlewając ją przez sitko. Foremki postaw na blaszce do pieczenia.
Krok 4
Wstaw desery do piekarnika i piecz przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjmij, ostudź i schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Krok 5
W międzyczasie, przygotuj plastry czerwonej pomarańczy. Odetnij spód i wierzch pomarańczy, pokrój na plasterki, a następnie odkrój resztę skórki, pamiętając o usunięciu wszystkich pestek. Rozpuść masło i brązowy cukier na patelni, na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodaj plasterki pomarańczy i karmelizuj przez kilka minut. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut.
Krok 6
Po schłodzeniu wierzch deseru posyp równą warstwą cukru i opal go specjalnym palnikiem do crème brûlée. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka. Następnie, na każdym z deserów połóż po jednej pomarańczy.