kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Crème brûlée z czerwoną pomarańczą

Miłość można wyrażać na wiele sposób, ale my wybieramy przez żołądek do serca. Dlatego w te Walentynki dzielimy się z Wami przepisem na crème brûlée z czerwoną pomarańczą. Naszym zdaniem, to przepis nie tylko dla tych, którzy obchodzą Walentynki, ale i tych, którzy zwyczajnie kochają słodkości. Sam zdecyduj, czy zrobisz go dla siebie, czy kogoś! Crème brûlée to znany francuski deser, ale w tym przepisie czerwona karmelizowana pomarańcza zmienia wszystko. Wystarczy kilka składników- śmietanka, jaja Kotliny Natury, wanilia, cukier, cytrusy i oczywiście specjalny palnik. Jeśli obawiasz się, że za pierwszym razem może Ci się nie udać, nie przejmuj się, to sprawdzony przepis! Bon Appétit!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
70 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
Dla 5-6 osób
Creme brulee

Składniki

Śmietana kremówka 36%500 ml
Żółtka Kotliny Natury6 żółtek
Cukier1/3 szklanki
Wanilia1 laska
ORAZ
Cukier do karmelizacji crème6 łyżek
Cukier brązowy do karmelizacji pomarańczy50 g
Masło60 g
Czerwona pomarańcza lub zwykła, mała pomarańczaokoło 6 plastrów

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1: Dressing

W rondelku na małym ogniu zagotuj śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych łyżeczką ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstaw z ognia i przestudź.

KROK 2.

Krok 2

Żółtka ubij mikserem przez około pół minuty (nie na puszystą masę). Dolewaj ciepłą śmietanę, po łyżce lub cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach miksera bez ubijania kremu. Krem ma być gładki i błyszczący.

KROK 3.

Krok 3

Nagrzej piekarnik do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnij masą wlewając ją przez sitko. Foremki postaw na blaszce do pieczenia.

KROK 4.

Krok 4

Wstaw desery do piekarnika i piecz przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjmij, ostudź i schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc.

KROK 5.

Krok 5
W międzyczasie, przygotuj plastry czerwonej pomarańczy. Odetnij spód i wierzch pomarańczy, pokrój na plasterki, a następnie odkrój resztę skórki, pamiętając o usunięciu wszystkich pestek. Rozpuść masło i brązowy cukier na patelni, na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodaj plasterki pomarańczy i karmelizuj przez kilka minut. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut.

KROK 6.

Krok 6

Po schłodzeniu wierzch deseru posyp równą warstwą cukru i opal go specjalnym palnikiem do crème brûlée. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka. Następnie, na każdym z deserów połóż po jednej pomarańczy.