kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Cilbir – czyli jaja po turecku z jogurtem

Cilbir, czyli jajo po turecku w jogurcie, to potrawa o długiej historii. Do dziś jest popularne i cenione ze względu na smak, lekkość i łatwość przyrządzania.
Dla wielu Turków cilbir to danie sentymentalne, kojarzące się z beztroskim czasem dzieciństwa, czyli mniej więcej to samo, czym dla nas jest wspomnienie babcinego rosołu albo pachnącego ciasta drożdżowego.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
15-20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

jaja Kotlina Natury4 sztuki
woda
ocet winny
jogurt naturalny, najlepiej grecki500 g
posiekana natka pietruszki lub mięta
sól i pieprz
masło2 łyżki
tahini1 łyżka
posiekany czosnek¼ ząbka
słodka papryka
pieprz cayenne
chili (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
pita

Przygotowanie

KROK 1.

Wymieszać jogurt z rozgniecionym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu i nałożyć na talerze.

KROK 2.

W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę octu, a kiedy woda zacznie wrzeć, łyżką zrobić wir i delikatnie –  z miseczki lub filiżanki – przelać po kolei rozbite jaja.

Wodę w garnku należy delikatnie mieszać, aby jajo stało się zwartą kulą.

Jaja należy gotować ok. 3,5 minuty, tak by żółtko pozostało miękkie

KROK 3.

Gdy jaja się gotują, na patelni roztopić łyżkę masła z tahini i przyprawami: papryką, pieprzem cayenne i chili.

KROK 4.

Ugotowane jaja delikatnie osuszyć i położyć na jogurcie (na każdą porcję – 2 jaja).

KROK 5.

Jaja polać roztopionym masłem z przyprawami, posypać pietruszką lub miętą oraz – wedle uznania – skropić oliwą.

Podawać ze świeżym chlebem pita i słodką herbatą z miętą.