Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Cilbir – czyli jaja po turecku z jogurtem
Dla wielu Turków cilbir to danie sentymentalne, kojarzące się z beztroskim czasem dzieciństwa, czyli mniej więcej to samo, czym dla nas jest wspomnienie babcinego rosołu albo pachnącego ciasta drożdżowego.
15-20 minut
2
Składniki
Przygotowanie
Wymieszać jogurt z rozgniecionym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu i nałożyć na talerze.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę octu, a kiedy woda zacznie wrzeć, łyżką zrobić wir i delikatnie – z miseczki lub filiżanki – przelać po kolei rozbite jaja.
Wodę w garnku należy delikatnie mieszać, aby jajo stało się zwartą kulą.
Jaja należy gotować ok. 3,5 minuty, tak by żółtko pozostało miękkie
Gdy jaja się gotują, na patelni roztopić łyżkę masła z tahini i przyprawami: papryką, pieprzem cayenne i chili.
Ugotowane jaja delikatnie osuszyć i położyć na jogurcie (na każdą porcję – 2 jaja).
Jaja polać roztopionym masłem z przyprawami, posypać pietruszką lub miętą oraz – wedle uznania – skropić oliwą.
Podawać ze świeżym chlebem pita i słodką herbatą z miętą.