kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Ulubione ciastka z truskawkami

Przepis na te ciastka kojarzy nam się z Dniem Dziecka. Tego dnia każdy, niezależnie od wieku, powinien sobie pozwolić na chwilę beztroskiej zabawy i przyjemności. Z okazji nadchodzącego święta dzieci, dzielimy się nim z Wami, bo wiemy, że sprawia on radość nie tylko małym, ale i dużym. To z pozoru klasyczne połączenie cista, truskawek i bitej śmietany, jest wyjątkowe w smaku i konsystencji. Pamiętajcie, że spór o ostatnie ciastko z godnością rozwiązujemy rundą gry w papier-kamień-nożyce!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
6 osób
Ciastka z truskawkami

Składniki

Ciastka:
Mąka pszenna400 g
Cukier4 łyżeczki
Proszek do pieczenia1 ½ łyżeczki
Soda¼ łyżeczki
Sól1 łyżeczka
Jaja Kotliny Natury ugotowane na twardo2 żółtka
Skórka z cytryny ½ cytryny
Masło110 g
Śmietana kwaśna 18%240 g
Śmietana kremówka 36%40 g
Nadzienie:
Truskawki2 kilo
Sok z cytryny2 łyżki
Cukier7 łyżek
Śmietanka 36%200 g
Ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
Sólszczypta

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej piekarnik do 200 st C. i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól. Zetrzyj drobno skórkę z połowy cytryny.

KROK 2.

Pokrój masło w kosteczkę i wymieszaj z suchymi składnikami, aż do ich obtoczenia. Zagniataj masło w suche składniki, do momentu, gdy zostanie wiele płaskich kawałków masła, dzięki temu ciasto będzie delikatne.

KROK 3.

W średniej misce połącz 180 ml kwaśnej śmietany z 80 ml kremowej śmietanki. W misce z suchymi składnikami zrób dołek i wlej do niego połączoną śmietanę. Gumową szpatułką wymieszaj ciasto. Zagnieć ciasto dłońmi raz lub dwa razy (nie przesadzaj z ilością!), aż utworzy się zwarta masa. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i uformuj kwadrat o grubości ok. 2,5 cm.

KROK 4.

Przekrój ciasto na 4 równe kwadraty, a następnie ułóż je jeden na drugim, tworząc wieżę. Naciśnij rękami na stos, spłaszczając ciasto z powrotem do kształtu kwadratu. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 18 na 13 cm. i grubości około 2,5 cm. Prostokąt przekrój na 6 równych części, przenieś na przygotowaną blachę do pieczenia. Posyp wierzch cukrem. Wstaw do zamrażalnika na 10 minut (dzięki temu kruche ciastka urosną). Piecz ciastka do uzyskania złotobrązowego koloru, 20-25 minut.

KROK 5.

W międzyczasie przygotuj truskawki i bitą śmietanę. Truskawki przekrój na pół, posyp 4 łyżkami cukru i dodaj 2 łyżki soku z cytryny. Połowę truskawek podsmaż na patelni, aż staną się miękką konfiturą, a drugą połowę zostaw w miseczce. Następni ubij bitą śmietanę ze szczyptą soli, 3 łyżkami cukru oraz 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii- pamiętaj śmietana powinna być bardzo zimna.

KROK 6.

Pozostaw ciastka do ostygnięcia. Delikatnie podziel je dłońmi na pół. Dolne połówki umieścić na talerzykach. Rozdziel bitą śmietanę, a następnie macerowane i smażone truskawki pomiędzy dolne połówki. Przykryj górnymi połówkami kruchego ciasta i smacznego!