kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Buddha bowl

Buddha bowl to piękny i wypełniony po brzegi, pełen zdrowych przysmaków pomysł na zdrowy i zbilansowany posiłek. By go przygotować wystarczy, że wypełnisz talerz ulubionymi składnikami. Możesz przygotować je wcześniej i połączyć na chwilę przed podaniem. Całość okraś ulubionym dressingiem i masz gotowy lekki, letni posiłek. Pyszny przepis!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 porcje

Składniki

jaja Kotliny Natury 2
pół szklanki suchej komosy ryżowej
puszka ciecierzycy lub pół szklanki suchej
pół główki brokułu
garść surowej czerwonej kapusty
dojrzałe awokado1
pęczek rzodkiewki
1 łyżeczka papryki wędzonej
szczypta chili
łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
łyżeczka octu2

Do podania

1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka pasty tahini
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki  – odcedź ją z płynu i wymieszaj z oliwą, wędzoną i ostrą papryką, tak by przyprawy równo obtoczyły kulki. Wyłóż je na blaszkę i piecz w piekarniku przez 25-30 minut. Jeśli korzystasz z suchej cieciorki – wieczorem zalej ją wodą i zostaw do napęcznienia na kilka godzin. Przepłucz przed wymieszaniem z przyprawami.

KROK 2.

Komosę ryżową przepłucz w sitku pod zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą 1 cm powyżej komosy i gotuj, aż woda wyparuje. Jaja gotuj przez 6 minut i następnie przełóż je do zimnej wody. Następnie obierz ze skorupki i włóż obrane do ciepłej wody, by nie ostygły. Poszatkuj czerwoną kapustę, dodaj do niej odrobinę octu, trochę soli i ugnieć rękoma. Odstaw na bok. Przygotuj sos – wymieszaj wszystkie składniki z pomocą trzepaczki, by dobrze połączyć olej z tahini i stworzyć emulsję.

KROK 3.

Ugotowaną komosę rozłóż na dwa talerze. Następnie na wierzch połóż pokrojoną w talarki rzodkiewkę, brokuł ugotowany na parze, upieczoną cieciorkę, po pół pokrojonego w plastry awokado, czerwoną kapustę i jajo przekrojone na pół. Przed podaniem polej buddha bowl sosem.