Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Buddha bowl
40 minut
2 porcje
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki – odcedź ją z płynu i wymieszaj z oliwą, wędzoną i ostrą papryką, tak by przyprawy równo obtoczyły kulki. Wyłóż je na blaszkę i piecz w piekarniku przez 25-30 minut. Jeśli korzystasz z suchej cieciorki – wieczorem zalej ją wodą i zostaw do napęcznienia na kilka godzin. Przepłucz przed wymieszaniem z przyprawami.
Komosę ryżową przepłucz w sitku pod zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą 1 cm powyżej komosy i gotuj, aż woda wyparuje. Jaja gotuj przez 6 minut i następnie przełóż je do zimnej wody. Następnie obierz ze skorupki i włóż obrane do ciepłej wody, by nie ostygły. Poszatkuj czerwoną kapustę, dodaj do niej odrobinę octu, trochę soli i ugnieć rękoma. Odstaw na bok. Przygotuj sos – wymieszaj wszystkie składniki z pomocą trzepaczki, by dobrze połączyć olej z tahini i stworzyć emulsję.
Ugotowaną komosę rozłóż na dwa talerze. Następnie na wierzch połóż pokrojoną w talarki rzodkiewkę, brokuł ugotowany na parze, upieczoną cieciorkę, po pół pokrojonego w plastry awokado, czerwoną kapustę i jajo przekrojone na pół. Przed podaniem polej buddha bowl sosem.