Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Amerykańskie pankejki
20 minut
8 naleśników

Składniki
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej, średniej misce roztrzep 2 jaja, maślankę i roztopione masło. Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając tylko do momentu, aż się połączą – niewielkie grudki są w porządku.
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i usmaż na niej plastry boczku. Gdy wytopi się z niego tłuszcz (będziemy na nim smażyć naleśniki) i stanie się chrupiący, przełóż go na talerz. Na tę samą patelnię nałóż kilka porcji ciasta (około ⅓ szklanki każda) i smaż pankejki partiami. Gdy spody staną się złociste, a na wierzchu pojawią się bąbelki (około 3 minuty), przewróć je na drugą stronę. Smaż jeszcze około 2 minut, aż pankejki będą złociste i dobrze upieczone w środku.
Usmaż dwa jaja sadzone. Nałóż po cztery pankejki na talerz i podawaj je z chrupiącym bekonem, polane syropem klonowym oraz z jajem sadzonym na wierzchu. Smacznego!