kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Amerykańskie pankejki

Nic nie smakuje lepiej niż spokojne, leniwe śniadanie, na które w tygodniu często brakuje czasu. Poczuj atmosferę klasycznej amerykańskiej śniadaniowni. Skwierczący bekon, puszyste naleśniki i aromat świeżo zaparzonej kawy to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. W niektórych regionach USA pankejki smaży się na tłuszczu z boczku, co nadaje im wyjątkowy, słodko-słony smak. W połączeniu z syropem klonowym i sadzonym jajem tworzą sycące, rozgrzewające danie – doskonałe na weekendowe śniadanie, które można celebrować z najbliższymi. Sprawdź przepis i przygotuj je w swojej kuchni!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
8 naleśników
Tradycyjne amerykańskie naleśniki z bekonem, jajem sadzonym oraz z syropem klonowym

Składniki

Mąka tortowa170 g
Cukier3 łyżki
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
Soda oczyszczona1 łyżeczka
Sól1 łyżeczka
Maślanka300 ml
Masło2 łyżki
Jaja Kotliny Natury4 jaja
Boczek w plastrach1 opakowanie
Syrop klonowy

Przygotowanie

KROK 1.

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej, średniej misce roztrzep 2 jaja, maślankę i roztopione masło. Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając tylko do momentu, aż się połączą – niewielkie grudki są w porządku.

KROK 2.

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i usmaż na niej plastry boczku. Gdy wytopi się z niego tłuszcz (będziemy na nim smażyć naleśniki) i stanie się chrupiący, przełóż go na talerz. Na tę samą patelnię nałóż kilka porcji ciasta (około ⅓ szklanki każda) i smaż pankejki partiami. Gdy spody staną się złociste, a na wierzchu pojawią się bąbelki (około 3 minuty), przewróć je na drugą stronę. Smaż jeszcze około 2 minut, aż pankejki będą złociste i dobrze upieczone w środku.

KROK 3.

Usmaż dwa jaja sadzone. Nałóż po cztery pankejki na talerz i podawaj je z chrupiącym bekonem, polane syropem klonowym oraz z jajem sadzonym na wierzchu. Smacznego!