kura100

Wszystko o jajach

ikona

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

5 września 2017

PLONY / Święto Wsi

TĘSKNIMY DO WIEJSKIEGO ŻYCIA. UWIELBIAMY ZDROWE, NATURALNE PRODUKTY, POCHODZĄCE Z BEZPIECZNYCH ŹRÓDEŁ. POD KONIEC WRZEŚNIA, KIEDY NATURA OBDAROWUJE NAS OBFITOŚCIĄ PLONÓW,  SPOTKALIŚMY SIĘ Z WAMI, ABY SPRAWDZIĆ, JAK SMAKUJE, WYGLĄDA I PRACUJE DZIŚ POLSKA WIEŚ. KOSZTOWALIŚMY WIEJSKICH PRODUKTÓW – JAJ Z CHOWÓW ALTERNATYWNYCH, NABIAŁU, PIECZYWA. ROZMAWIALIŚMY Z TYMI, KTÓRZY PRZEPROWADZILI SIĘ NA WIEŚ I PROWADZĄ SWOJE GOSPODARSTWA, POZNALIŚMY KOOPERATYWY SPOŻYWCZE ORAZ UCZESTNICZYLIŚMY W WARSZTATACH RĘKODZIEŁA.

Tak właśnie było 23 września w Warszawie na Mysiej 3!

Delektowaliśmy się potrawami i produktami wytwarzanymi tradycyjnymi metodami, podziwialiśmy rękodzieło, ale w nowoczesnej formie. Poznaliśmy rolników młodej generacji, którzy świadomie porzucili miasto, by zająć się nowoczesną uprawą roślin i hodowlą zwierząt.

W strefie wystawców znaleźli się rolnicy, rzemieślnicy, wytwórcy i artyści z całej Polski. Dowiedzieliśmy się, jak uprawiać, piec, przetwarzać, wędzić, warzyć w oparciu o dawne metody. W strefie warsztatowej próbowaliśmy odpowiedzieć na pytanie, czy i jak warto żyć na naszej wsi. Przygotowalliśmy tradycyjne dania z jaj z chowów alternatywnych.

Rozmawialiśmy z tymi, którzy porzucili miasto i pobyt na wsi zamienili w sposób na życie, dowiedzieliśmy się, co było trudne w tym procesie, gdzie można szukać wsparcia, dofinansowań. O swoich doświadczeniach opowiadali też restauratorzy, którzy założyli własne uprawy, by zyskać większy wpływ na to, co ląduje na talerzach w ich restauracjach. Było też odrobina mody w klimacie etno, ceramika oraz naturalne kosmetyki.

Zobaczcie relację z wydarzenia.

Organizatorzy: USTA, MYSIA 3, Kotlina Natury

Partnerzy: Państwowe Muzeum Etnograficzne, EatPoland
Partnerzy prasowi: Gazeta Wyborcza, Gazeta.pl, Co jest grane, USTA Magazyn, Warsaw Foodie, Mlask