kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

10 kwietnia 2019

Naturalnie zmalowane

PISANKI OD LAT SĄ NIEODŁĄCZNYM ELEMENTEM ŚWIĄT WIELKANOCNYCH, WIELE OSÓB NIE WYOBRAŻA SOBIE ŚWIĄTECZNEGO STOŁU BEZ TYCH MAŁYCH DZIEŁ SZTUKI. ODPOWIEDNIO PRZYGOTOWANE MOGĄ BYĆ ŚWIETNYM, IŚCIE DESIGNERSKIM DODATKIEM NA KAŻDYM WIELKANOCNYM STOLE. TECHNIK BARWIENIA PISANEK JEST WIELE, A MY POKAŻEMY WAM TE, KTÓRE WYKORZYSTUJĄ WYŁĄCZNIE NATURALNE BARWNIKI.

Wbrew pozorom, tradycyjne zdobienie jaj nie jest jedynie chrześcijańską tradycją, ale również obrzędem pogańskim, magicznym. Jajo od tysięcy lat uznawane za symbol nowego życia zajmuje pierwsze miejsce na wielkanocnych stołach. Dziś przygotujemy pisanki – jednokolorowe jaja, najprostsze w wykonaniu, a przy tym niezwykle efektowne. Naturalnie ozdobione jaja stanowią wspaniałą dekorację w stylu eko. Jest ona łatwa do przygotowania i często czerpie z produktów, które zazwyczaj lądują w koszu na śmieci – łupinek cebuli lub orzecha włoskiego, liści czerwonej kapusty, a nawet… szpinaku. Poza tym możesz być pewien, że takie „farby” nie okażą się toksyczne. Dbasz o środowisko, bliskich oraz siebie. Same plusy.

 

Czego potrzebujesz?

Na pewno jaj – najlepiej mniejszych, gdyż są bardziej odporne na uszkodzenia. Nie mogą być popękane. Wybierz takie o jak najjaśniejszej skorupce, a uzyskasz intensywny kolor. By barwnik lepiej związał się z powierzchnią skorupki, przed namoczeniem w roztworze przetrzyj ją wacikiem nasączonym octem.

Zabawa nie uda się oczywiście bez wybranego przez nas barwnika. Użyj szklanki jednego z poniższych produktów na dwie szklanki wody, a uzyskasz piękne, intensywne kolory:

Burak, mrożone maliny, łupiny po czerwonej cebuli, żurawina, wiśnia, malina – czerwony, różowy

Jarmuż, szpinak – zielony

Czerwona kapusta, mrożone jagody, borówki, jeżyny, suszone owoce czarnego bzu – odcienie niebieskiego oraz fioletu

Łupiny po cebuli (zwykłej) lub orzechach włoskich – od pomarańczowego do ciemnego brązu

W tym wypadku przygotowanie barwnika będzie wyglądało nieco inaczej:

Kurkuma – jasny żółty (dwie łyżki kurkumy i łyżka octu na szklankę wody)

Kawa lub czarna herbata – ciemny brąz (szklanka zaparzonej kawy i łyżka octu)

Nie obędzie się również bez dwóch garnków dostosowanych do ilości jaj. Jeden z nich przeznacz na ugotowanie ich, w drugim przygotujesz kolorową miksturę.

Jeśli chcesz, by Twoje wielkanocne przysmaki ładnie błyszczały, przyda Ci się tłuszcz do przetarcia skorupki – np. olej.

Technika negatywu

Technika negatywu polega na umieszczeniu ugotowanego jajka w czystej pończosze, obłożeniu jaja wybranym wzorem (np. liście ziół), a następnie zanurzeniu go w barwniku na kilka godzin  (lub całą noc). Miejsca, w których były naklejone wzory nie odbarwią się, dzięki czemu na skorupce można tworzyć bardzo ciekawe, mozaikowe efekty przez zaklejanie wzorami innych miejsc i ponowne wkładanie do kolorowych barwników.

 

Technika pasów (gradient)

Technika pasów polega na stopniowym moczeniu jajka w barwniku, co tworzy ciekawe pasy o różnym stopniu nasycenia kolorem. Tam gdzie skorupka miała styczność z barwnikiem przez dłuższy czas, kolor będzie bardziej intensywny. Można również bawić się wieloma kolorami zanurzając każdą stronę jajka w innych, kontrastowych barwnikach.

 

Technika malowania olejem kokosowym

Malowanie olejem kokosowym polega na narysowaniu na skorupce (może być naturalna lub uprzednio zabarwiona) wzorów, a następnie umieszczeniu jajek w wybranym barwniku. Miejsca pokryte olejem nie zabarwią się.

 

Wyczaruj tęczę

Ugotuj na twardo odpowiednią ilość jaj. Gotowe zalej zimną woda i pozostaw do ostygnięcia. Uważaj, by nie uszkodzić skorupki!

Szklankę wybranego składnika zalej dwiema szklankami wody i doprowadź do wrzenia. Następnie pozwól miksturze ostygnąć, by barwnik miał czas się wytworzyć. Gotową „farbę” odcedź dokładnie od produktu, którego użyłeś. By wywar był jeszcze intensywniejszy, dodaj do niego łyżkę octu. Włóż do barwnika jaja i pozostaw je w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjmij i rozłóż na papierowym ręczniku, by wyschły.

Jeśli chcesz, by błyszczały, przetrzyj je wacikiem nasączonym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Jeśli nie, pozostaw je dostojnie matowe. To zależy od Ciebie.

 

By zachowały świeżość

Gotowe kraszanki schowaj do lodówki w oczyszczonej i suchej wytłaczance. Możesz również przygotować z niej stroik – wystarczy, że odetniesz górną część opakowania, a dolną przewiążesz kokardką, pomalujesz na ulubiony kolor albo ozdobisz zgodnie z własną wyobraźnią. W ten sposób powstanie oryginalna ozdoba na świąteczny stół, która zachwyci Twoich gości.

Naturalne barwienie jaj spodoba się osobom, które nie przepadają za krzykliwymi sztucznymi kolorami chemicznych farb oraz, oczywiście, dzieciom. Spróbuj razem z nami wyczarować naturalną świąteczną ozdobę oraz zdrową przekąskę!