Jajo w życiu

Zero waste w kuchni


Pobyt w domu może być okazją do wyrobienia  w sobie dobrych nawyków i  nieprodukowania niepotrzebnych śmieci! Szykując posiłki na najbliższe dni, pamiętaj o zasadach zero waste. Jak się okazuje kuchnia to miejsce, w którym marnujemy wyjątkowo dużo produktów spożywczych. Według badań Organizacji Narodów Zjednoczonych na całym świecie do śmietnika trafia 1,3 miliarda ton żywności. Na wynik ten wpływają nie tylko  domowe resztki, ale też produkty niezjedzone przed upływem daty ważności, nieodpowiednie warunki przechowywania żywności, ale też nasze… kaprysy. Zbyt miękki banan nie ląduje w naleśnikach tylko w koszu a sucha soczewica w końcu zostaje zjedzona przez mole, zanim zdążymy przyrządzić humus o którym myśleliśmy tygodniami! Zmieńmy to i czas odosobnienia wykorzystajmy na wypracowanie nawyków zero waste. Oto nasz poradnik jak wprowadzić ten cel w życie!

  1. Zaplanuj dania na co najmniej na 3 najbliższe dni.

Gotując strączki od razu pomyśl o 2-3 przepisach jakie możesz wykorzystać np. z fasoli możesz zrobić wegański smalczyk, fasolowe ragout a la bolognese czy brownie. W ten sposób za jednym zamachem zrobisz różne, odżywcze dania, które z przyjemnością zjesz i zapewnią Ci sytość.

  1. W pierwszej kolejności wykorzystaj świeże produkty i o krótkiej dacie przydatności.

Kusi Cię by zjeść czekoladę, ale masz w domu za dużo jabłek? Użyj je do porannej owsianki albo upiecz szarlotkę na poprawę nastroju w przymusowym siedzeniu w domu. Z obierek zaś zrób ocet lub ugotuj kompot.

  1. Zrób porządek w szafkach/lodówce i poszukaj tego, o czym już dawno zapomniałeś a teraz możesz wykorzystać.

Odnalazłeś za dużo słonecznika lub migdałów w szafce? Zrób z nich mleko roślinne, a pozostałe po wyciśnięciu wytłoki wykorzystaj do zrobienia np. kulek mocy. Słonecznik w połączeniu z sokiem z kiszonych ogórków, zblendowany z dodatkiem soli i pieprzu, stanie się idealną pastą do chleba.

  1. Gotowe dania przechowuj w pojemnikach przedłużających ich trwałość bądź zamroź nadmiar.

Jeśli zostanie ci nadmiar ziemniaków po wczorajszym obiedzie możesz zrobić z nich kopytka i po ugotowaniu zamrozić w plastikowym woreczku. Codziennie świeży chleb bez wychodzenia do piekarni? Świeży bochenek pokrój na kromki i schowaj je w woreczkach-strunówkach po 2-3 kromki. Wyciągnij je wieczorem z zamrażarki i dzięki temu rano zjesz świeży chleb. Kup specjalne pojemniki które pozwolą ci dłużej zachować wilgotność warzyw.

Jajo w życiu

Konkurs #jednojajo

Jajo w życiu

Kurkuma – naturalny barwnik