Ugotowane jaja na twardo to potrawa z ogromną tradycją. Zazwyczaj podajemy je na Wielkanoc z majonezem, ale jajo na twardo może zyskać nieco bardziej szlachetne oblicze, a to za sprawą prostego dressingu z kaparami. Pycha!
NASZ PRZEPIS
Składniki:
5 jaj Kotlina Natury
1 łyżeczka musztardy dijon
¼ szklanki octu jabłkowego
⅓ szklanki dobrej oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżeczka kaparów
ulubione kiełki lub zioła do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
W garnku ugotować jaja na twardo (w zależności od wielkości jaj należy gotować je od 5-8 minut).
Ugotowane jaja ostudzić, obrać skorupki i przekroić na pół.
Połówki jaj ułożyć na talerzu i odstawić na bok.
W małym słoiku połączyć ze sobą oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę dijon, kapary oraz szczyptę soli. Słoik zakręcić, a następnie wstrząsnąć nim, aby dressing dokładnie się wymieszał.
Skropić jaja dressingiem, a całość posypać kiełkami lub ziołami.