kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

20 października 2020

Dobre jajo – ambasadorzy akcji

DOBRE JAJO TO AKCJA KOTLINY NATURY, W RAMACH KTÓREJ OD 1 PAŹDZIERNIKA PRZEKAZUJEMY JAJA Z WOLNEGO WYBIEGU DO DOMÓW ZAJMUJĄCYCH SIĘ OPIEKĄ NAD DZIEĆMI NA TERENIE CAŁEJ POLSKI. CHCEMY, BY KAŻDE DZIECKO MOGŁO CODZIENNIE JEŚĆ ZBILANSOWANE POSIŁKI. BY MOGŁO ROSNĄĆ I ROZWIJAĆ SIĘ PRAWIDŁOWO.

Chcemy, by najwięcej dzieci mogło skorzystać z naszej akcji. Dlatego poprosiliśmy o pomoc Ambasadorów akcji, którzy będą nas wspierać w czasie programu. Zostali nimi pasjonaci jedzenia, mistrzowie gotowania, zainteresowani zdrową dietą, zaangażowani w edukacje żywieniową: Karolina Smyk (@smyk_w_kuchni_blog) i David Gaboriaud (@davidgaboriaud).

 

Karolina

Karolina Smyk prowadzi popularny blog Smyk w kuchni, w którym dzieli się swoimi przepisami oraz pięknymi fotografiami. W jej kuchni wiodą prym produkty sezonowe, uwielbia, warzywa i owoce, które zawsze przemyca do swoich przepisów. Wydała dwa e-booki „Domowe wypiekanie”, gdzie znajdziecie przepyszne chleby na zakwasie oraz „Flexi Jesień”, składający się z 173 super przepisów z wykorzystaniem produktów sezonowych. Spotkacie ją również na Instagramie gdzie dzieli się opowieściami o swoim domu, gotowaniu i prostych, zwykłych przyjemnościach dnia codziennego.

David

David Gaboriaud to kucharz z zamiłowania, pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię, której tajniki poznawał dzięki swoim rodzicom. Organizator wielu warsztatów i imprez kulinarnych. Propagator slow food – idei celebrowania posiłków i delektowania się jedzeniem. Zwolennik tradycyjnych, regionalnych produktów. Swoją niespożytą energią i pasją zachęca innych do gotowania m.in. w kulinarnych programach telewizyjnych jak „Kuchnia Plus” oraz na Instagramie, gdzie dzieli się pysznymi recepturami. Jest również autorem książki kucharskiej „Coś francuskiego”.

David i Karolina będą nas wspierali na co dzień dzieląc się pomysłami na „przepisy” z jajem. Ty też możesz nam w tym pomóc – nawet nie wiesz jakie to proste. Wystarczy, że wybierając jaja w sklepie sięgniesz po opakowanie oznaczone logiem akcji Dobre Jajo – a my zrobimy resztę!

Szykujemy się na przekazanie tysięcy jaj do 7 ośrodków zajmujących się opieką nad dziećmi w całej Polsce.

Kotlina Natury – Naturalnie pomagamy!