Cilbir, czyli jajo po turecku w jogurcie, to potrawa o długiej historii. Do dziś jest popularne i cenione ze względu na smak, lekkość i łatwość przyrządzania. Dla wielu Turków cilbir to danie sentymentalne, kojarzące się z beztroskim czasem dzieciństwa, czyli mniej więcej to samo, czym dla nas jest wspomnienie babcinego rosołu albo pachnącego ciasta drożdżowego.
NASZ PRZEPIS
Czas przygotowania: 15-20 minut
2 porcje
Składniki:
4 jaja Kotlina Natury
woda
ocet winny
jogurt naturalny 500 g, najlepiej grecki
posiekana natka pietruszki lub mięta
sól i pieprz
2 łyżki masła
1 łyżka tahini
¼ posiekanego ząbku czosnku
słodka papryka
pieprz cayenne
chili (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
pita
PRZYGOTOWANIE
Wymieszać jogurt z rozgniecionym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu i nałożyć na talerze.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę octu, a kiedy woda zacznie wrzeć, łyżką zrobić wir i delikatnie – z miseczki lub filiżanki – przelać po kolei rozbite jaja.
Wodę w garnku należy delikatnie mieszać, aby jajo stało się zwartą kulą.
Jaja należy gotować ok. 3,5 minuty, tak by żółtko pozostało miękkie.
Gdy jaja się gotują, na patelni roztopić łyżkę masła z tahini i przyprawami: papryką, pieprzem cayenne i chili.
Ugotowane jaja delikatnie osuszyć i położyć na jogurcie (na każdą porcję – 2 jaja).
Jaja polać roztopionym masłem z przyprawami, posypać pietruszką lub miętą oraz – wedle uznania – skropić oliwą.
Podawać ze świeżym chlebem pita i słodką herbatą z miętą.