Zanim założyciel partii Aam Aadmi – Arvind Kejriwal – postanowił zostać czynnym aktorem sceny politycznej Indii, najbardziej znanym Kejriwalem było…. jajo! Choć to danie ma pewnie tyle samo lat, co indyjski polityk, zostało stworzone dla innej osoby noszącej to samo nazwisko. A historia jego powstania jest niezwykle romantyczna, wiąże się bowiem z miłością do jajek.

Jeden z członków Willingdon Sports Club w Tardeo w Mumbaju – Devi Prasad Kejriwal – był członkiem wegańskiej społeczności Aggarwali, w której spożywanie pokarmów pochodzenia zwierzęcego było ściśle zabronione. Jednak pan Kejriwal był swojego rodzaju rebeliantem i jego ulubionym daniem, regularnie zamawianym w klubie, były jajka na chlebie tostowym z plastrem sera, posypane zielonymi papryczkami chili. Z jego miłości do jaj powstało danie genialne w swojej prostocie. Czysta klasyka!


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Przepis na 2 porcje

2 jaja

2 łyżki masła

4 kromki chleba tostowego

80 g sera cheddar

½ czerwonej cebuli

kilka gałązek kolendry

ostra papryczka chili do smaku

sól do smaku

PRZYGOTOWANIE
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza – z termoobiegiem. Cebulę, kolendrę i chili drobno siekamy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Kromki tostowe posypujemy cebulą i chili, przykrywamy serem i zapiekamy w piekarniku, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
  2. W międzyczasie na maśle smażymy jajka sadzone. Układamy 2 tosty jeden na drugim i przykrywamy jajkiem sadzonym. Posypujemy kolendrą i podajemy.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader