Czy „baton” może być wartościowym i pożywnym posiłkiem? Oczywiście pod warunkiem, że jest to baton granola ;). Zdrowy, pożywny, pełen sezonowych owoców – to kombinacja na idealną plażową przekąskę. Ze względu na dużą ilość ziaren oraz jajka zawierają sporo białka, dzięki czemu odsuną od Was na długo poczucie głodu. Owoce dostarczą węglowodanów oraz niezbędnej do biegania i pływania energii.  A czekolada i miód – odrobinę słodyczy i magnezu. Dzięki temu ten plażowy posiłek będzie nie tylko sycący, ale też przyjemny!


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

4 porcje
czas: 1 godz. + 1 godz. studzenia

Składniki:

2 jaja Kotliny Natury
200 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
70 g roztopionego masła (lub oleju kokosowego)
70 g płatków owsianych błyskawicznych
70 g płatków gryczanych (lub otrębów owsianych/żytnich/orkiszowych)
70 g mąki pszennej razowej
ok. 30 g wiórków kokosowych
ok. 70 g mieszanki słonecznika, pestek dyni, maku, sezamu, siemienia lnianego (w ulubionej proporcji)
35 g białej czekolady, grubo posiekanej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2/3 szklanki malin (lub pokrojonych drobno moreli, jagód, porzeczek)
1 mały banan
2 łyżki miodu (jeśli jest stały, uprzednio podgrzanego i upłynnionego)

PRZYGOTOWANIE

 Wykonanie:

  1. W dużej misce wymieszaj jajka na jednolitą masę, wlej mleko i masło, wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki i przyprawy, po czym przesyp je do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej połowę masy. Rozłóż połowę bananów i malin. Dołóż pozostałą część i obłóż owocami i polej miodem.
  2. Piecz w 190°C ok. 45 min., aż masa na powierzchni zacznie się rumienić. Po ostudzeniu wyjmij z formy i podziel na batony.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader