Kto z nas nie lubi długich, leniwych śniadań, kiedy jedyną rzeczą, na której trzeba się skupić jest jedzenie? Na taki posiłek idealnie nadają się francuskie tosty z chleba orkiszowego z dodatkiem truskawek i mięty. Zapewniamy, że długo zostaniecie przy stole 🙂
NASZ PRZEPIS
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: 20 minut
4-8 porcji
Składniki:
6 jaj Kotlina Natury
2 szklanki mleka
8 kromek chleba orkiszowego lub innego dowolnego
szczypta soli morskiej
1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
¼ szklanki cukru kokosowego lub brązowego
masło do smażenia
2 szklanki świeżych, umytych i pokrojonych truskawek
½ łyżeczki cukru waniliowego
½ szklanki syropu klonowego
liście świeżej mięty
jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE
W głębokim naczyniu wymieszać razem jaja, mleko, wanilię i cukier kokosowy.
Do naczynia z masą powkładać kromki chleba, tak aby z każdej strony porządnie nasiąknęły. Zostawić na kilka minut.
Pokrojone truskawki delikatnie wymieszać z syropem klonowym i ½ łyżeczki cukru waniliowego.
Na rozgrzanej patelni roztopić masło i po kolei, z każdej ze stron, smażyć tosty, aż nabiorą przyjemnego, złocistego koloru.
Podawać ciepłe z truskawkami w syropie klonowym i z miętą. Smakują idealnie z odrobiną gęstego jogurtu naturalnego.