kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

24 października 2016

Spróbuj witaminy D z żółtego jak słońce żółtka jaj!

WITAMINA D MA ISTOTNY WPŁYW NA FUNKCJONOWANIE NASZEGO ORGANIZMU. TEN NIESAMOWITY SKŁADNIK ODŻYWCZY BIERZE UDZIAŁ W WIELU PRZEMIANACH METABOLICZNYCH I ODDZIAŁUJE NA NASZE SAMOPOCZUCIE. ŚWIETNIE PRZYSWAJALNĄ WITAMINĘ D ZNAJDZIEMY W ŻÓŁTKU JAJA.

 

Witamina D ma wpływ na przyswajanie wapnia i fosforu w jelicie, a także bierze udział w budowie kości. Zapobiega tym samym wielu nieprzyjemnym chorobom, jak na przykład osteoporozie. Jest niezbędna do poprawnego funkcjonowania układu odpornościowego, dokrewnego, nerwowego i mięśniowego. Bez niej czujemy się słabi, zmęczeni, a nasze mięśnie bolą.

 

Kiedy zabraknie witaminy D…

Zapotrzebowanie na witaminę D jest zależne od naszego wieku oraz miejsca, w którym żyjemy. Szczególnie narażone na jej brak są niemowlęta, dzieci, osoby starsze i stroniące od słońca. Skutkiem niedoboru witaminy D są choroby układu kostnego, zębów, ale też bezsenność, brak apetytu, bóle mięśni, głowy, zmęczenie i ogólne osłabienie. Jak widzisz, witamina D to wszechstronny składnik, który ma ogromny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i samopoczucie. Bez niej jesteśmy narażeni na tak wiele nieprzyjemnych schorzeń, że lepiej nie ryzykować jej niedoboru.

Skąd brać witaminę D?

Podstawowym źródłem witaminy D jest ekspozycja skóry na działanie promieni słonecznych. By była ona efektywna, należałoby spędzać na słońcu od 5 do 30 minut dziennie, odkrywając jak największą powierzchnię ciała. Trudno o codzienne kąpiele słoneczne zimą lub gdy połowę dnia spędzamy w pracy czy szkole. Na szczęście witamina D znajduje się w wielu produktach spożywczych, także w jajach, a dokładnie w żółtku. Jedno jajo kurze o masie 55 g dostarcza około 45 jednostek międzynarodowych (IU) witaminy D, co stanowi ponad 20% dziennego zapotrzebowania! Dodatkowo witamina K, którą również jajo zawiera, zwiększa przyswajalność witaminy D. Spożywając witaminę D, mamy więcej energii do działania i jesteśmy bardziej odporni na stres. Warto pamiętać o jedzeniu sycącej i ciepłej jajecznicy w zimowe poranki, by rozgrzać się na dobry początek dnia i zapobiec zimowej chandrze.