Fakty o jajach

Składniki odżywcze w jaju


JAKIE SKŁADNIKI SPRAWIAJĄ, ŻE JAJO JEST NATURALNYM FENOMENEM ODŻYWCZYM? 

Kupując produkty w sklepie, nie raz obracamy etykietę, by sprawdzić ich skład.

SKŁAD JAJA

Klasyczne jajo kurze ma około 50 gramów wagi i składa się w 70% z wody, 12% z białka i 10% procent tłuszczów. Dodatkowo jaja zawierają pożądane wartości spożywcze jak proteiny, przeciwutleniacze i witaminy.

WITAMINY

W jaju znajdziemy przekrój wszystkich występujących w przyrodzie witamin. Z jednym wyjątkiem – nie ma w nich witaminy C. Znajdziemy w nich jednocześnie całą gamę witamin potrzebnych organizmowi. Najbardziej cenne są w nim witaminy z grupy B, a szczególnie witamina B12, która występuje niezwykle rzadko w produktach spożywczych. Jeśli jesienno-zimową porą brakuje nam słońca, to najlepiej sięgnąć w diecie po jajo, ponieważ zawiera ono w składzie witaminę D.

Warto też wiedzieć, że najlepszą formą spożycia jaja jest jajo na miękko. Zbyt długie gotowanie jajka, jak chociażby na twardo, sprawia, że traci ono nawet do 40% wartości odżywczych, ale też w czasie obróbki termicznej jaj, ubywają z niego inne składniki, takie jak witaminy.

PIERWIASTKI I MINERAŁY

Zjadając jajo, dostarczamy do organizmu niezbędne do jego funkcjonowania pierwiastki. Znajdziemy w nim między innymi: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk miedź i fluor. Mówiąc o jaju jako fenomenie spożywczym, wcale nie przesadziliśmy, ponieważ jako jedyny produkt na świecie zawiera jednocześnie naturalny selen i jod.

Dochodzimy do konkluzji, że czasem zamiast faszerować się suplementami diety, warto wzbogacić swoją dietę o jajo i uzyskamy ten sam efekt, a nawet lepszy, bo zupełnie naturalny.

TŁUSZCZE

Tłuszcze stanowią około 10% składu jaja. Około 60% tłuszczy w jaju to trójglicerydy, 30% fosfolipidy i tylko 6% stanowi cholesterol. Nie wszyscy z nas byli prymusami z chemii, dlatego tłumaczymy, co to oznacza dla naszego organizmu.

Fosfolipidy to szczególne wartościowe tłuszcze dla naszego organizmu. To między innymi cholina, która wchodzi w skład lecytyny. Cholina wpływa pozytywnie na układ nerwowy, poprawia pamięć, wzrok oraz działanie mięśni. Lecytyna jednocześnie chroni układ pokarmowy przed zbyt dużym wchłanianiem cholesterolu, dzięki nim ludzki organizm wchłania tylko 50% cholesterolu z kurzych jaj.
Cholina uczestniczy w budowie błon komórkowych, a średniej wielkości jajo zawiera jej około 120 mg. Z choliny powstaje też betaina, która obniża ryzyko chorób wieńcowych.

CUKRY

Jeżeli obawiasz się z jakiegoś powodu węglowodanów w swojej diecie, to jajo jest właśnie dla Ciebie. Kurze jajo zawiera śladowe ilości cukrów, w porównaniu z innymi produktami spożywczymi, można pokusić się o tezę, że prawie wcale ich tam nie ma.

LUTEINA I KAROTENOIDY

Karotenoidy to organiczne związki chemiczne, które są rewelacyjnymi antyoksydantami. W ludzkim organizmie  występują w siatkówce oka. Do karotenoidów zalicza się między innymi wspominana już luteina, która chroni oczy przed promieniowaniem UV.

Jajo to bardzo bogate źródło luteiny, jedząc je, chronimy nie tylko siatkówkę, ale i fotoreceptory plamki oka, co z kolei znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na kataraktę i inne choroby oczu.

Jak widzicie, jajo to nie tylko skorupka, żółtko i białko – to szereg elementów odżywczych dla naszego organizmu. Jeśli wciąż nie możecie przekonać się do odżywczych i zdrowotnych walorów jaj, to miejcie na uwadze fakt, że w przyrodzie od niedźwiedzia polarnego, po grzechotnika nie ma chyba gatunku, który by nim pogardził w codziennej diecie.  Dlatego zrób swojemu misiowi lub swojej myszce jajo na miękko na śniadanie i niech dzięki luteinie zobaczą lepiej, jaka/ jaki jesteś piękna/y 😉

Fakty o jajach

Jajo jako forma doskonała

Fakty o jajach

Jak przechowywać jaja?