Dobrze wiemy, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dlatego proponujemy Wam śniadanie idealne, czyli jajo sadzone z awokado – proste, szybkie i przepyszne.
NASZ PRZEPIS
Składniki:
2 jaja Kotlina Natury
4 kromki ulubionego chleba
3 łyżki oliwy z oliwek
1 dojrzałe awokado
sos aioli albo ulubiony majonez
papryczka chili w płatkach
sól morska
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzać średniej wielkości patelnię, dodać oliwę z oliwek, a kiedy będzie już rozgrzana, wbić do niej delikatnie 2 jaja, uważając aby żółtka były całe.
Jaja smażyć 4-5 minut – według upodobania.
Na dwóch talerzach ułożyć po 2 kromki chleba. Na jednej z kromek rozsmarować aioli.
Przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę, obie połówki obrać ze skórki. Każdą z połówek pokroić w cieniutkie plasterki, a następnie rozłożyć na kromce chleba posmarowanej aioli i posypać płatkami chili.
Na drugiej kromce położyć jajo sadzone.
Całość skroplić delikatnie oliwą z oliwek i posypać solą morską.