Przepisy

Sałatka jarzynowa z twistem – ensalada rusa


Tej tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej z majonezem, z ugotowanych w mundurkach jarzyn i posiekanych jaj nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowaliśmy jej wersję, która pogodzi zwolenników tradycji i poszukiwaczy nowości. Klasyczny majonez zastępujemy wersją z wędzoną papryką. Do składników dorzucamy suszoną śliwkę, która nada jej lekko wędzonego charakteru. Sałatka sprawdzi się również idealnie jako „pasta kanapkowa”. Podawana na świeżej bądź podpieczonej bagietce, z odrobiną kawioru, będzie świetnym świątecznym tapas. Ciekawi? Sprawdzicie nasz przepis!

NASZ PRZEPIS

Składniki:

Majonez z wędzoną papryką:

  • 3 jaja
  • 200g chipotle lub łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 40ml octu ryżowego
  • Łyżeczka soli
  • Olej 800ml

Sałatka jarzynowa / ensalada rusa:

  • Marchewka 500g
  • Pietruszka 200g
  • Groszek zielony 400g
  • Śliwka wędzona 100g
  • Oliwki czarne 300g
  • Por- biała część
  • Ogórek konsewowy lub kiszony 300g
  • Grzybki marynowane 150g
  • Ziemniaki 300g
  • Kawior 1 szt
  • Jaja 6 szt

PRZYGOTOWANIE

Majonez z wędzoną papryką:

  1. Wszystkie składniki poza olejem zblendować na wysokich obrotach, następnie, na niskich obrotach powoli wlewać olej, tak by uzyskać emulsję.

Sałatka jarzynowa / ensalada rusa:

  1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki ugotować. Wszystkie składniki drobno pokroić, wymieszać z majonezem. Jaja ugotować na pół miękko. Udekorować kawiorem.

Przepisy

Sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax

Przepisy

Domowy omlet tamago z zielonymi warzywami i ryżem