kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Zapiekany ser camembert z jajem

Zapiekany w piekarniku ser camembert jest idealną bazą do dań o różnym smaku i charakterze.

W połączeniu z jajem, tymiankiem i świeżym pieczywem stanie się pyszną przekąską, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20-35 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

jaja Kotlina Natury2 sztuki
ser camembert2 sztuki
masło2 łyżki
miód3 łyżki
różne orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca200 g
gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie

KROK 1.

Na patelni rozgrzać masło, dodać orzechy i gdy się zarumienią, polać je miodem.

KROK 2.

Mieszać przez chwilę na ogniu, a następnie masę odstawić na bok.

KROK 3.

Sery otworzyć, ale nie wyciągać z papieru.

KROK 4.

Ściąć górę twardej skórki, wydrążyć łyżeczką dziurę na jajo, ale tak, by nie przebić dolnej skórki.

KROK 5.

Po wydrążeniu dziur, do każdego sera wbić po jednym jaju i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, tak aby białka się ścięły.

KROK 6.

Po upływie czasu zapieczone sery wyciągnąć z piekarnika, posypać tymiankiem.

KROK 7.

Całość podawać ze świeżym chlebem i masą orzechową z miodem.