kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Zielona zapiekanka

Gdy za oknem coraz krótsze dnie, a pogoda daje nam się we znaki, szukamy sposobu na to, jak rozprawić się z szarą jesienią. Oczywiście jedzeniem! Dlatego przygotowaliśmy przepis, który zaliczamy do kategorii comfort food. Ma rozgrzewającą moc, świat nabiera dzięki niemu koloru, a na dodatek potrafi wprawić w relaks. Chodzi o zieloną zapiekankę z jarmużu i szpinaku, z rozpływającymi się jajkami, boczkiem, chrupiącymi grzankami i chili. Jest pyszna! Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Zielona zapiekanka ze szpinaku i jarmużu, z rozpływającym się jajkiem, boczkiem, chili, grzankami, posypana koperkiem.

Składniki

Chleb na zakwasie6 dużych kromek
Oliwa z oliwek1 łyżka
Sól2 łyżeczki
Szpinka500 gram
Jarmuż500 gram
Boczek w plasterkach100 gram
Szalotki posiekane w piórka6 sztuk
Czosnek posiekany2 ząbki
Czerwone chilli1/2 papryki
Śmietana 30%5-6 jaj
Koperek posiekany1 duży pęczek
Parmezan40 gram
Do posypania świeżo mielony pieprz, koperek i parmezan.

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.
Obtocz kawałki (ok 4 cm) chleba w oliwie z oliwek, posyp solą i upiecz w 180 stopniach w piekarniku na złocisty kolor.

KROK 2.

Krok 2.
W międzyczasie zagotuj w dużym garnku posoloną wodę. Usuń twarde końcówki i łodygi jarmużu. Po kolei wrzucaj liście do garnka, zanurzając je w wodzie przed dodaniem kolejnych. Gotuj, aż wszystkie liście będą miękkie, 1-2 minuty. Na końcu blanszuj szpinak. Odcedź w durszlaku, a następnie przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Rękami odciśnij jak najwięcej wody. Przełóż liście na deskę i grubo posiekaj.

KROK 3.

Krok 3.
Na dużej patelni usmaż kawałki boczku, często mieszając, aż stanie się złotobrązowy i chrupiący. Dodaj szalotki, czosnek oraz chili i smaż, często mieszając, aż szalotki i czosnek zmiękną, ale nie zbrązowieją, około 3 minuty. Dodaj zielone liście i dopraw łyżeczką soli. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj śmietanę, koperek oraz parmezan.

KROK 4.

Krok 4.
Ułóż kawałki chleba w naczyniu żaroodpornym. Następnie, nałóż równomiernie zieloną mieszankę na grzanki, pozwalając, aby niektóre grzanki prześwitywały. Polej sosem, który pozostał na patelni. Używając łyżki, zrób 5-6 wgłębień i wbij w każde z nich jajko. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 5.

Krok 5.
Zapiekaj, aż białka będą ścięte osadzone, a żółtka wciąż lekko płynne, 25-30 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Posyp parmezanem oraz koperkiem.