Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Zielona zapiekanka
45 minut
4 osoby
Składniki
Przygotowanie
Krok 1.
Obtocz kawałki (ok 4 cm) chleba w oliwie z oliwek, posyp solą i upiecz w 180 stopniach w piekarniku na złocisty kolor.
Krok 2.
W międzyczasie zagotuj w dużym garnku posoloną wodę. Usuń twarde końcówki i łodygi jarmużu. Po kolei wrzucaj liście do garnka, zanurzając je w wodzie przed dodaniem kolejnych. Gotuj, aż wszystkie liście będą miękkie, 1-2 minuty. Na końcu blanszuj szpinak. Odcedź w durszlaku, a następnie przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Rękami odciśnij jak najwięcej wody. Przełóż liście na deskę i grubo posiekaj.
Krok 3.
Na dużej patelni usmaż kawałki boczku, często mieszając, aż stanie się złotobrązowy i chrupiący. Dodaj szalotki, czosnek oraz chili i smaż, często mieszając, aż szalotki i czosnek zmiękną, ale nie zbrązowieją, około 3 minuty. Dodaj zielone liście i dopraw łyżeczką soli. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj śmietanę, koperek oraz parmezan.
Krok 4.
Ułóż kawałki chleba w naczyniu żaroodpornym. Następnie, nałóż równomiernie zieloną mieszankę na grzanki, pozwalając, aby niektóre grzanki prześwitywały. Polej sosem, który pozostał na patelni. Używając łyżki, zrób 5-6 wgłębień i wbij w każde z nich jajko. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5.
Zapiekaj, aż białka będą ścięte osadzone, a żółtka wciąż lekko płynne, 25-30 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Posyp parmezanem oraz koperkiem.