Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Zapiekane grzyby z jajem
Zapiekane grzyby z jajem to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza, gdy możemy wykorzystać do tego dania aromatyczne i wyjątkowe w smaku grzyby leśne. Nie spędzając dużo czasu w kuchni, możemy przygotować odżywczy i apetyczny posiłek.
CZAS PRZYGOTOWANIA
20-35 minut
20-35 minut
ILOŚĆ PORCJI
2
2
Składniki
jaja Kotlina Natury2 sztuki
masło2 łyżki
borowiki (lub inne grzyby)5 sztuk
śmietana kremówka150 ml
mała cebula1 sztuka
czosnek¼ ząbka
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1.
Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i pokrojoną cebulę z grzybami.
KROK 2.
Kiedy wszystko się zeszkli, dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i przełożyć do dwóch naczyń do zapiekania.
KROK 3.
Całość zalać śmietanką kremówką, posypać częścią posiekanej pietruszki i wbić po jednym jaju.
KROK 4.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, tak aby białka się ścięły.
KROK 5.
Po wyciągnięciu z piekarnika, posypać resztą pietruszki i podawać ze świeżym pieczywem.