kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Zapiekane grzyby z jajem

Zapiekane grzyby z jajem to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza, gdy możemy wykorzystać do tego dania aromatyczne i wyjątkowe w smaku grzyby leśne. Nie spędzając dużo czasu w kuchni, możemy przygotować odżywczy i apetyczny posiłek.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20-35 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

jaja Kotlina Natury2 sztuki
masło2 łyżki
borowiki (lub inne grzyby)5 sztuk
śmietana kremówka150 ml
mała cebula1 sztuka
czosnek¼ ząbka
natka pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1.

Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i pokrojoną cebulę z grzybami.

KROK 2.

Kiedy wszystko się zeszkli, dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i przełożyć do dwóch naczyń do zapiekania.

KROK 3.

Całość zalać śmietanką kremówką, posypać częścią posiekanej pietruszki i wbić po jednym jaju.

KROK 4.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, tak aby białka się ścięły.

KROK 5.

Po wyciągnięciu z piekarnika, posypać resztą pietruszki i podawać ze świeżym pieczywem.