Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Wiosenna zupa z jajem
20 minut
4 osoby
Składniki
Do podania
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie, dodaj posiekany czosnek.
Smaż, dopóki czosnek się nie zarumieni, po czym wrzuć do garnka cukinię pokrojoną w talarki. Cukinię smaż około 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
Do garnka wlej bulion warzywny. Gotuj zupę około 7 minut, dopóki cukinia nie zmięknie, ale wciąż będzie zielona.
Dodaj groszek i poczekaj, aż zupa ponownie się zagotuje. Gotuj ją przez 1 min. Wyłącz kuchenkę i dodaj do zupy listki bazylii. Następnie, zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Ugotuj 4 jaja (po jednym na porcję zupy). Jaja gotujemy 6 minut, tak żeby żółtko pozostało płynne. Po 6 minutach delikatnie odlej z garnka wodę, zahartuj jaja- na przykład w misce z wodą i lodem, i obierz ze skorupek.
Nalej zupę do misek. Następnie, do każdej z porcji dodaj po 1 jaju, drobno startą skórkę z cytryny i parmezan. Smacznego!