kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Wiosenna zupa z jajem

Każdy z nas zdążył już przywitać się z wiosną, wybrać się na dugi spacer czy przejażdżkę rowerem. Jednak stare powiedzenie „w marcu jak w garncu” w tym roku kolejny raz się sprawdziło. Za oknem sypie śnieg, zielona trawa stała się biała, a błękitne niebo pokryło się chmurami. I chociaż nie mamy wpływu na pogodę (a szkoda), w naszej kuchni mamy pełnię władz, dlatego nie poddajemy się zimowej aurze. Przed Wami przepis na najbardziej zieloną z zup. Jej głównymi składnikami jest słodki groszek, cukinia, bazylia oraz parmezan i jajo gotowane 6 minut. Uwielbiamy takie delikatne i kremowe połączenia. Spróbujcie sami!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Wiosenna zupa krem z cukinii, groszku i bazylii, podana a z jajem gotowanym 6 minut.

Składniki

Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Oliwa z oliwek4 łyżki
Czosnek6 ząbków
Groszek zielony mrożony1 op.
Cukinia2 sztuki
Bazylia1 garść
Bulion warzywny500 ml
sól i pieprz

Do podania

starta skórka z cytryny
starta skórka z cytryny
koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1.

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie, dodaj posiekany czosnek.
Smaż, dopóki czosnek się nie zarumieni, po czym wrzuć do garnka cukinię pokrojoną w talarki. Cukinię smaż około 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.

KROK 2.

Do garnka wlej bulion warzywny. Gotuj zupę około 7 minut, dopóki cukinia nie zmięknie, ale wciąż będzie zielona.

KROK 3.

Dodaj groszek i poczekaj, aż zupa ponownie się zagotuje. Gotuj ją przez 1 min. Wyłącz kuchenkę i dodaj do zupy listki bazylii. Następnie, zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

KROK 4.

Ugotuj 4 jaja (po jednym na porcję zupy). Jaja gotujemy 6 minut, tak żeby żółtko pozostało płynne. Po 6 minutach delikatnie odlej z garnka wodę, zahartuj jaja- na przykład w misce z wodą i lodem, i obierz ze skorupek.

KROK 5.

Nalej zupę do misek. Następnie, do każdej z porcji dodaj po 1 jaju, drobno startą skórkę z cytryny i parmezan. Smacznego!