Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Wegetariańskie szkockie jaja
30 minut
5-6
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Zielony olej
Ciecierzycę utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego, doprawiając szczyptą soli. Po 3-5 minutach dodać drobno posiekany czosnek i po chwili, gdy ten uwolni swój aromat, ściągnąć z patelni.
Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie te składniki połączyć, dodać bułkę tartą i doprawić mieszanką przypraw i solą do smaku. Na koniec wyrobić na jednolitą masę z jajem.
Farsz
Na folię spożywczą nałożyć porcję farszu, po środku ułożyć jajo i zbierając wszystkie rogi folii do środka, obtoczyć delikatnie jajo masą z ciecierzycy, aby nie było dziur. Masa będzie dość luźna, dlatego warto schować ją do lodówki na 1-2 godziny, ale nie jest to konieczne.
Kulki odpakować z folii i zapanierować w panko. Smażyć w głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 170 stopni. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Żółtko podbić trzepaczką z musztardą, octem, szczyptą soli i startym na tarce o drobnych oczkach czosnkiem. Wlać cienkim strumieniem zielony olej, cały czas ubijając. Na koniec doprawić w razie konieczności solą i octem.
Gorące szkockie jaja podawać na sałacie, z pokrojonymi rzodkiewkami i ziołowym majonezem.
*Można użyć niezabarwionego oleju rzepakowego, ale zielony wygląda wyjątkowo. Aby go otrzymać, należy jeden pęczek natki przelać wrzątkiem na sicie, a następnie miksować ze 170 g oleju rzepakowego, w blenderze kielichowym, przez kilka minut i odcedzić na sitku wyłożonym jałową gazą.
**Piklowana cebula:
- 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie krążki
- 50 g cukru
- 50 g octu winnego białego
- 100 g wody
- 7 ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 goździki