kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Tost z jajecznicą i dymką

Wiosna to czas, w którym nasza dieta staje się bardziej kolorowa i urozmaicona. A zwiastunem wiosny są nowalijki, czyli świeże i młode warzywa. W warzywnikach znajdziecie szczypiorek, rzodkiewki, botwinkę, cebulę dymkę, szczaw czy sałatę. My zdecydowaliśmy się sięgnąć po dymkę, czyli młodszą siostrę cebuli i wykorzystaliśmy ją w całości. Poniższy przepis jest niezwykle prosty i sprawi Wam wiele przyjemności. Podpieczony chleb, cytrusowa ricotta, kremowa jajecznica i lekko zbrązowiałe dymi, to połączenie jej po prostu perfekt. Więcej pysznych pomysłów na wykorzystanie wiosennych składników znajdziecie u nas już wkrótce.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 osoby
Tost z cytrynową ricottą, kremową jajecznicą i podsmażoną dymką.

Składniki

Cebula dymka (zielona część i cebulka)8 sztuk
Masło4 łyżki
Biały ocet winny2 łyżki
Ricotta1 filiżanka
Starty parmezan¼ filiżanki
Cytryna½ sztuki
Czosnek1 ząbek
Pieczywo2 duże kromki
Jaja Kotliny Natury (roztrzepane w miseczce)4 sztuki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Odkrój białe cebulki od zielonych części. Następnie przekrój cebulki na pół (jeśli cebulki są różnej wielkości, większy przekrój na ćwiartki). Zielone części łodyg pokrój na kawałki o długości 8 cm; odłóż oddzielnie od cebulek.

KROK 2.

Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni, na średnim ogniu. Dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem. Smaż, często mieszając, aż cebula nabierze złotobrązowego koloru i zacznie mięknąć, 4-5 minut. Dodaj ocet, łodygi cebuli oraz ½ szklanki wody i dalej gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż prawie cały płyn się wyparuje, a cebule będą bardzo miękkie, 6-8 minut. Przełóż na talerz. Wytrzyj patelnię.

KROK 3.

Gdy cebula się gotuje, wymieszaj ricottę i parmezan w małej misce; dopraw solą i pieprzem. Do smarowidła zetrzyj drobno skórkę z cytryny i czosnek, wymieszaj do połączenia. Zrób dwa tosty (lub więcej, jeśli chleb jest mały). Następnie posmaruj chleb grubą warstwą ricotty.

KROK 4.

W międzyczasie, wrzuć jarmuż do garnka wypełnionego ¼ szklanki wody, gotuj na średnim ogniu. Przykryj garnek i gotuj, potrząsając nim od czasu do czasu, aż jarmuż zmięknie, ok. 8 minut. Przełóż jarmuż na talerz i pozostaw do ostygnięcia. Następnie posmaruj chleb grubą warstwą ricotty.

KROK 5.

Rozpuść pozostałe 2 łyżki masła na patelni, na średnim ogniu. Wlej roztrzepane jaja i dopraw solą. Smaż, często mieszając łopatką, aż jajka połączą się w kremowe fałdy, 1-2 minuty. Rozdziel jajecznicę pomiędzy grzanki. Na wierzchu ułóż mieszankę cebulową. Dopraw do smaku i smacznego!