Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Tost z jajecznicą i dymką
20 minut
2 osoby
Składniki
Przygotowanie
Odkrój białe cebulki od zielonych części. Następnie przekrój cebulki na pół (jeśli cebulki są różnej wielkości, większy przekrój na ćwiartki). Zielone części łodyg pokrój na kawałki o długości 8 cm; odłóż oddzielnie od cebulek.
Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni, na średnim ogniu. Dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem. Smaż, często mieszając, aż cebula nabierze złotobrązowego koloru i zacznie mięknąć, 4-5 minut. Dodaj ocet, łodygi cebuli oraz ½ szklanki wody i dalej gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż prawie cały płyn się wyparuje, a cebule będą bardzo miękkie, 6-8 minut. Przełóż na talerz. Wytrzyj patelnię.
Gdy cebula się gotuje, wymieszaj ricottę i parmezan w małej misce; dopraw solą i pieprzem. Do smarowidła zetrzyj drobno skórkę z cytryny i czosnek, wymieszaj do połączenia. Zrób dwa tosty (lub więcej, jeśli chleb jest mały). Następnie posmaruj chleb grubą warstwą ricotty.
W międzyczasie, wrzuć jarmuż do garnka wypełnionego ¼ szklanki wody, gotuj na średnim ogniu. Przykryj garnek i gotuj, potrząsając nim od czasu do czasu, aż jarmuż zmięknie, ok. 8 minut. Przełóż jarmuż na talerz i pozostaw do ostygnięcia. Następnie posmaruj chleb grubą warstwą ricotty.
Rozpuść pozostałe 2 łyżki masła na patelni, na średnim ogniu. Wlej roztrzepane jaja i dopraw solą. Smaż, często mieszając łopatką, aż jajka połączą się w kremowe fałdy, 1-2 minuty. Rozdziel jajecznicę pomiędzy grzanki. Na wierzchu ułóż mieszankę cebulową. Dopraw do smaku i smacznego!