Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Tarteletki z warzywami i jajkiem sadzonym
30 minut
2
Składniki
Przygotowanie
Paprykę pokrój w paseczki. Szalotki pokrój w piórka. Boczniaki porwij na długie paseczki. Brukselki wylistkuj.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i zeszklij jedną szalotkę. Dodaj pokrojoną paprykę oraz nasiona kolendry i kuminu. Dopraw solą i smaż kilka minut. Na drugiej patelni bez tłuszczu podsmaż boczniaki, następnie dodaj posiekaną szalotkę, łyżkę oliwy i dopraw solą do smaku. Smaż 2-3 minuty. Na koniec dodaj listki brukselki i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Rozwiń ciasto francuskie na blachę do pieczenia. Podziel ciasto na 6 kwadracików i posmaruj je ubitym żółtkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 12-15 min. Wyciągnij ciasto z piekarnika, na wydzielone kwadraty ułóż usmażone warzywa tak, aby zostało miejsce na jajka. Następnie wbij jajka i włóż ciasto do piekarnika na 8-10 minut lub do momentu kiedy zetnie się białko. Wyciągnij z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia.