kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Tarteletki z warzywami i jajkiem sadzonym

Przepis Davida Gaboriaud
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

ciasto francuskie1 sztuka
jaja Kotliny Natury6 sztuk
żółtko1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
szalotka2 sztuki
wędone chipotle1 łyżeczka
boczniakigarść
brukselki5 sztuk
nasiona kolendry1 łyżeczka
kumin1 łyżeczka
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

KROK 1.

Paprykę pokrój w paseczki. Szalotki pokrój w piórka. Boczniaki porwij na długie paseczki. Brukselki wylistkuj.

KROK 2.

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i zeszklij jedną szalotkę. Dodaj pokrojoną paprykę oraz nasiona kolendry i kuminu. Dopraw solą i smaż kilka minut. Na drugiej patelni bez tłuszczu podsmaż boczniaki, następnie dodaj posiekaną szalotkę, łyżkę oliwy i dopraw solą do smaku. Smaż 2-3 minuty. Na koniec dodaj listki brukselki i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

KROK 3.

Rozwiń ciasto francuskie na blachę do pieczenia. Podziel ciasto na 6 kwadracików i posmaruj je ubitym żółtkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 12-15 min. Wyciągnij ciasto z piekarnika, na wydzielone kwadraty ułóż usmażone warzywa tak, aby zostało miejsce na jajka. Następnie wbij jajka i włóż ciasto do piekarnika na 8-10 minut lub do momentu kiedy zetnie się białko. Wyciągnij z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia.