Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Szpinakowe jaja z serem Raclette
Kulinarna inspiracja, która sprawdzi się jako proste śniadanie, lunch, a nawet kolacja. W tym przepisie połączymy jaja ze szpinakiem, pysznym serem Raclette i delikatnymi orzeszkami pini. Dodatek szpinaku doda nie tylko koloru, ale i smaku, sprawiając, że nasze danie będzie nieoczywiste. Jaja i szpinak to pożywna podstawa przepisu, a zapiekany na wierzchu ser dodaje wyrazistego smaku i aromatu, który wręcz zaprasza do jedzenia. Spróbuj!
CZAS PRZYGOTOWANIA
35 minut
35 minut
ILOŚĆ PORCJI
2 osoby
2 osoby
Składniki
Szpinak500 g
Jaja Kotliny Natury3 jaja
Ser Raclette4 plastry
Czosnek1 ząbek
Cebula1 sztuka
Mleko30 ml
Masło1 łyżka
Sól, pieprz, posiekana pietruszka oraz prażone orzechy pini do smaku
Przygotowanie
KROK 1.
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Natłuść naczynie żaroodporne lub patelnię. Umyj szpinak, obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Następnie w dużej misce ubij jajka z mlekiem. Przypraw solą i pieprzem. Pokrój ser Raclette na plasterki.
KROK 2.
Na dużej patelni podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek i szpinak, gotuj przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Usmażone składniki dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj i wlej do naczynia żaroodpornego. Przykryj plasterkami sera. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu zezłocenia sera.
KROK 3.
Upieczone danie podziel na porcje, a każdą z nich posyp pietruszką i uprażonymi orzeszkami pini.